Kızılay ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) bir araya gelerek TÜRKKÖK ortak projelerini görüşeceği bir toplantı düzenledi.

Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Birim Yöneticisi Dr. Kalender, toplantının amacının Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ile Kızılay arasında yapılması planlanan kök hücre adayı ve bağışçısı, kan bağışçısı kazanımına yönelik genel çalışmalar ile ilgili olduğunun altını çizerek, 'Bir takım prensipler belirlendi burada. 18-65 yaş arasında her sağlıklı birey kan verebilir. Her sağlıklı kadın birey 4 ayda bir yılda 3 kere, her sağlıklı erkek birey de 3 ayda bir kere yılda toplam 4 kere kan bağışında bulunabilirler' şeklinde konuştu.

'İlaç alan kan bağışlayamaz dersek doğru demiş olmayız neden?' sorusunu Kalender şöyle cevapladı:

'Örneğin Aspirin alıyorsa, bir enfeksiyonu varsa evet bu bir geçici olarak kan bağışlamama nedenidir. Ancak tansiyonu vardır, tansiyon ilacını almışsa kan bağışlayabilir tam tersi. Bu ve benzeri durumlarda kan bağışçısı ile hekim arasındaki iletişimde karar verilmesi gereken noktalar. İlaç ya da madde kötüye kullanımlarında kan bağışlanması çok uygun değil zaten kan bağışlamaya gelen kişiye sorarız bir gece önce alkol aldı mı ya da aktivitede bulundu mu diye. Dolayısıyla onlar kan bağışlamak için engel durumlardır. Sigara içilmesi de normalde sigara içen kişiden kan bağışını tabii ki kabul ediyoruz ama kan bağışladıktan sonra sigara içmesini de belli bir süre engellemesini istiyoruz. Çünkü sigara veya alkol kullanımı tansiyonu düşürdüğü için kan bağışlayan kişinin kendi sağlığına zarar vermesini engelliyoruz.'