Samsun Valiliği koordinasyonunda Samsun'un turizmdeki yeri ve yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığında North Point Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Aydın, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Serinkaya, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, otel ve acente sahipleri katıldı.

İLK 6 AYDA 309 BİN TURİST

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk, Samsun'a 2016 yılında 377 bin 950 yerli, 71 bin yabancı olmak üzere 499 bin 735 turistin geldiğini söyledi. Pamuk, 2017 yılının ilk 6 ayında ise 48 bin 184 yabancı, 261 bin 403 yerli turist olmak üzere toplamda 309 bin 403 turistin kenti ziyaret ettiğini kaydetti.

ODA SAYISI YÜZDE 155 ARTTI

KATİD Başkanı Murat Toktaş ise, Samsun'da 2010-2016 yılları arasında otellerdeki oda sayısının yüzde 155, misafir sayısında da yüzde 69 artış olduğunu belirterek, "Şu anda 26 otel ve yaklaşık bin 700 oda kapasitesine ulaşmış durumdayız. Samsun turizmdeki altyapısını büyük oranda tamamladı. Ancak şu anda pazarlama stratejilerimizi, imaj ve tanıtımla ilgili çalışmalarımızı organize etmeye çalışıyoruz. Biz hep beraber hareket etmek istiyoruz. Bu anlamda koordinasyon komitesi kurmamız ortak akılla daha çok yol alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

YETERLİ TANITIM YAPAMIYORUZ

Samsun'un turizm potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu söyleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, "Bu yüzden Samsun'un turizmde hakettiğini alması önemli. Mevcut yapıya baktığımızda, bölgemizde Trabzon ve Ordu'da turizm daha önde ama Samsun'un sahip olduğu değerlere bakıldığında daha önde olmamız lazım. Turizm rakamlarına baktığımızda çok düşük. Demek ki potansiyelimizi kullanıp, hizmete ve paraya dönüştürememişiz. Mevcut yapımızı geliştirerek daha çok turiste ulaşmamız lazım. Yeterli tanıtım yapamadığımıza da inanıyoruz. Bu ilk defa da yapılan bir toplantı olmayacak. Siyasilerin de desteğini alarak yolumuza devam edebiliriz. Özellikle olimpiyatlardan sonra Samsun spor şehri olarak ciddi bir spor altyapısına sahip. Bu altyapımızın önce ilimizin gençlerine sunmalıyız. Gece 10-11'e kadar ışıklar yanmalı gençlerimiz bu salonları kullanmalı. Ardından da yapılacak ulusal ve uluslararası müsabakalarla şehrimize yeni insanlar gelmeli. Samsun'un hizmet yarışında turizmdeki payını arttırmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TURİZM KRİZİ YAŞAYABİLİRDİK

Konuşmaların ardından otel ve acente sahipleri Samsun'un turizmiyle ilgili yapılması gereken çalışmaları ve sorunları dile getirdi. Acente sahibi Mustafa Yavuz, Samsun'u tanıtan rehberlerin Samsun'u tanımadığını söyleyerek "Bizim işimizi iyi yapabilmemiz kalifiye insanlarla olur. Ne kadar iyi oteller yaparsanız, ne kadar güzel acenteler açarsanız açın, kalifiyeli eleman yoksa yaptığımız yatırımların bir anlamı olmuyor. Bandırma Vapuru'na yüzbinlerce kişi geliyor, müzelerimiz var ama gezdiren rehberler müzeyi bilmiyorlar. Ufak dokunuşlarla Samsun'a gelen turist sayısını çok hızlı yukarıya çekebiliriz. Havalanının kapalı olması bizleri için çok büyük zarar oldu. Bu sene olimpiyatlar olmasaydı Samsun'da çok ciddi bir turizm krizi yaşanacaktı. Allah'tan olimpiyatlar yapıldı. Olimpiyatlara katkısı olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU