Samsun-Kavak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Cengiz Belli, 5 milyon TL'ye yakın alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle 15 Ekim itibariyle üretimi durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı. Önceki gün Köy-Tür tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, üretimin durdurulmasının söz konusu olmadığı belirtilince kafalar bir anda karıştı.

ALACAKLAR 2 YILDIR ÖDENMİYOR

Daha önce de sektörde yaşadıkları sorunları birçok kez ifade eden Belli, Köy-Tür'ün Orta Karadeniz Bölgesi'nin tek işletmesi olduğunu, bu nedenle üreticilerin maliyetlerin çok altında üretim yapmaya zorlandığını, 2015 yılından bu yana üreticilerin yaklaşık 5 milyon TL'yi bulan alacaklarının da ödenmediğini öne sürmüştü. Belli, bu sorunların aşılmaması nedeniyle de 15 Ekim'de üreticilerin üretimi durdurduğunu, fakat konuyla ilgili uzlaşıya açık olduklarını dile getirdi.

SEKTÖRE ZARAR VERİYOR

Bu kararın ardından Köy-Tür, önceki gün yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; "Bölgemizde 37 işletme üretim yapmamaktadır. Bu işletmelerin de yüzde 70'i IPARD Projesi'dir. Kaldı ki, IPARD destekli tesisler üretim yapmak durumundadır. Samsun, Ordu, Giresun ve Amasya'da devletimizden destek alıp da, hiçbir şekilde üretim yapmayan işletmeler vardır. Ülke kaynaklarının heba edilmesine neden olmaktadırlar. Üretici Birliği tarafından sektörümüzün zor durumda olduğu gösterilip, bazı yerlere mesaj vermek amacıyla yapılan talihsiz girişimler de sektöre ciddi zarar vermektedir. Firmamızın bölgesinin tek entegre işletmesi olduğundan bahisle bu durumu kullanarak üretici aleyhine fiyat politikası izlendiğinin ifade edilmesi ise en masum tabiri ile akıl tutulmasıdır" ifadelerine yer verildi.

DAVA KASIM AYINA ERTELENDİ

Yapılan açıklamaların ardından üretimin devam edip etmediği merak konusu oldu. Öte yandan Samsun Adliyesi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dün görülen iflas erteleme davası 29 Kasım'a ertelendi.

Barış BUDANOĞLU