Suriye şu anda neredeyse 15-16 ülkenin askeri varlığı bulunduğunu, bölgenin silahlı grupların deneme tahtası haline geldiğini belirten Kurtulmuş, 'Şu anda şehir şehir, kasaba kasaba birbirine düşmüş olan bir Suriye var. Vesayet için örgütler eliyle başka ülkelerin vermiş olduğu savaşlar var. Maalesef bu süreçte Suriye'de 350 bin masum insan öldürüldü' dedi.

'BÖLGE BİR BARUT FIÇISI HALİNE GELMİŞ'

Geçen hafta Türk askerinin Başika bölgesine konuşlanmasının ardından yaşanan tartışmalara dikkat çeken Numan Kurtulmuş, 'Şimdi Suriye'de dünyanın neredeyse büyün orduları var. Neredeyse dünyanın büyük orduları Suriye'deki çatışmaları bahane ederek bölgeye gelmiş vaziyettedir. Akdeniz savaş ve uçak gemileri ile dolmuştur. Basra körfezi, Aden körfezi savaş gemileriyle dolmuştur. Maalesef bölge bir barut fıçısı haline gelmiş, bir kaynayan kazan olma durumuna düşmüştür. Şimdi biz Türkiye olarak diyoruz ki, Allah aşkına falanca bir ülkenin ta bilmem kaç bin kilometre öteden gelip Suriye'de ne işi var? Ya da dünyanın başka bir bölgesindeki bir gücün Suriye'de varlığının sebebi nedir?' diye konuştu.

'BİR DAVET ÜZERİNE GİTTİK, SİZ HANGİ DAVETİ ALDINIZ?'

Kurtulmuş, şöyle devam etti: 'Biz Başika'da DAEŞ terörüne karşı Irak merkezi hükümeti ve Irak'taki yerel yönetim yetkililerinin, daha önemlisi dönemin Musul Valisi Sayın Nuceyfi'nin 'Gelin bize eğitim verin' daveti üzerine oraya gittik. Şimdi 'Türkiye'nin orada ne işi var?' diyenlere sormak hakkımız değil mi? Türkiye orada kardeşimiz olan, komşumuz olan, akrabamız olan Irak halkının daveti üzerine oradadır. DAEŞ terör örgütüne karşı Musul'un muhafazasına hizmet için oradayız. Bilmem kaç bin kilometre öteden gelenler acaba hangi davet üzerine oradadır? Bu ülkeler Suriye'de Irak'ta ne arıyorlar? Suriye niçin bir gayya kuyusuna döndü.'

'RUSYA İLE GERİLİM DAHA FAZLA DEVAM EDEMEZ'

Kurtulmuş, Rusya ile yaşanan krizin artık daha fazla devam etmesini istemediklerini de kaydederek, 'Daha önce gerilimi tırmandıracak taraf olmayacağımızı ifade etmiştik. Ama maalesef Rusya'dan arka arkaya çok yüksek dozda bazı açıklamalar geldi. Hatta zaman zaman gerçeğin tam zıddı olan bazı açıklamalar geldi. O da Türkiye'nin DAEŞ terör örgütünden petrol aldığı iddiasıydı. Çok açık bir iftiradır. Kabul edilemez. Zaten uluslar arası arenada hiçbir zaman karşılığı olmamış ve çöp tenekesine atılmış bir söz olarak kalmıştır. Biz ticari alanda çok iyi ilişkilerimiz olan Rusya ile ilişkilerimizin en kısa zamanda normale döneceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.