Bayburt Öğretmen Evi'nde düzenlenen toplantıya Vali Ali Hamza Pehlivan'ın yanı sıra Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Belediye Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, Aydıntepe Kaymakamı Selçuk Haskırış, Demirözü Kaymakamı Ali Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fatih Cemal Kiper, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er ve koordinasyon kurulu üyeleri katıldı.
Vali Pehlivan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hakkında hazırlanan sinevizyon gösterimi sonrası yaptığı konuşmada afet meselesinin hem bireysel hem kurumsal hem de toplumsal olarak üzerinde azami hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Ülkemizin doğal afetlerle sıkça karşılaştığını bildiren Vali Pehlivan, 'Hem kamu hizmetlerini yürütürken hem de günlük yaşantımızda afet konusu sürekli gündemimizde olmalı. Bunula ilgili planlamalar, tatbikatlar yapılıyor fakat bir yandan da afetleri, doğal felaketleri yaşamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla afetlerle, doğal felaketlerle adeta her gün iç içeyiz. Bu bağlamda afetlere yönelik gerekli tedbirleri almak ve hazırlıklı olmak adına atacağımız adımlar, tespit, değerlendirme ve bunlar ışığında alacağımız kararlar, yapacağımız planlar ve tatbikatlar ile kurumlar arası koordinasyon çok önemli. Yaşadığımız vakalar bunun önemini açıkça gösteriyor.' dedi.
Vali Pehlivan ilimizde doğal felaketlerin yaşanma sıklığının düşük seviyelerde olduğunu fakat bu durumun atalete yol açmaması ve her an gelişebilecek olaylara karşı müdahaleye tam hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Afetle mücadelede afet öncesi, afet esnası ve afet sonrası şeklinde üç aşamalı bir değerlendirme şeması oluşturulduğuna değinerek sözlerine devam eden Vali Pehlivan, 'Oluşturulan müdahale planı doğrultusunda bir afet durumunda kimin, hangi kurumun ne yapacağını bilmesi, herkesin bulunduğu bölgede gerçekleşebilecek afet türleri hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Afet müdahale planında kim ne yapacak herkesin kendisiyle ilgili belirtilen göreve hâkim olması gerekiyor. Geçtiğimiz senelerde yaşadığımız acı tecrübelerden ders alarak, ilgili kişi ve kurumlar afet sürecini panik yapmadan yürütmek durumundadır. Afet öncesinde tatbikatlarla reflekslerimizi geliştirirsek afet anında zihnimiz panik yapmadan bizi yönlendirebilir. Bu konuda görevli her bireyin, her kurumun görevini çok iyi bilmesi ve üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyor.' şeklinde konuştu.
Toplantı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bayburt İl Müdürü Adil Arslan'ın afet müdahale planı hakkında koordinasyon kuruluna bilgi vermesi ve Demirözü İlçesine bağlı Beşpınar Köyü'ne 10 kilometre uzaklıkta 5.7 büyüklüğündeki deprem senaryosunu konu alan Masabaşı Tatbikatının gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı