Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Tasarısı'nın müzakereleri sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, tasarının 105. maddesindeki, "işverenlerce güvenlik raporlarının hazırlanmasıyla ilgili yükümlülüklerin yer aldığı Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktifiyle ilgili yükümlülükleri olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının dışında, bu konuyla ilgili hazırlanacak yönetmelikte yer alacak." hükmüne ilişkin açıklama yaptı.

Sarıeroğlu, "Önerdiğimiz düzenleme ile ilgili olarak güvenlik raporu konusu var. Endüstriyel iş yerlerimiz, kapsam itibarıyla geniş alanları etkileyecek riskte kazaların olma ihtimali olan yerler. Burada biz AFAD'ı sürece dahil ediyoruz. AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üçlü bir yapıda bu süreçleri inceleyecek ve takip edecek." ifadesini kullandı.

Jülide Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Yaptığımız bu düzenlemeyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, iş yerlerinde güvenlik raporlarında belirtilen önlemlerin yerinde incelenerek, gerçekçi olup olmadığı, ne kadar hassasiyetle hazırlandığıyla ilgili daha titiz bir çalışma yapmak istiyoruz. Zaten mevcut yasamızda, bu iş yerlerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar bu güvenlik raporlarını hazırlaması ve bunlara ilişkin bakanlık olarak yükümlülüklerimizi yerine getirme zorunluluğumuz var. Bu düzenleme ile birlikte bu sorumluluğumuzu daha hızlı ve etkin şekilde yapma ile alakalı yetki alıyoruz."

Şırnak'ta ruhsatsız kömür ocağındaki göçük

Şırnak'ta ruhsatsız kömür ocağındaki göçükte hayatını kaybeden 7 işçi için Allah'tan rahmet dileyen Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Bir kardeşimizin durumu ağır, tedavisi devam ediyor. Acil şifalar diliyorum. Sosyal güvenlik kurumumuz ve çalışma il müdürümüz hemen olay yerine intikal etti. Görevlendirdiğimiz müfettişlerimiz hala incelemelerine devam ediyor. Müfettiş raporları geldikten sonra şeffaf bir biçimde olayla ilgili durumu açıklayacağız. Burası, süresiz olarak işi durdurduğumuz bir yer. 2017 yılına kadar üretime kapalı olarak devam etmiş. Harfiyat çalışmasının yapıldığı bir yer, üretime kapalı bir alandır, üretim alanı değildir."

Bakan Sarıeroğlu, Türkiye'deki iş kazaları hakkında bilgi vererek, "2013 yılında bin 360 kişiyi kaybettik, 2014 yılında bin 626 kişiyi kaybettik, bu yıl ise bin 60 kişiyi kaybettik." dedi.

"Bu konuda kararlılığımız en üst seviyede"

İş kazalarındaki koruyucu ve önleyici önlemlerin alınmasının, okul öncesi eğitim kurumlarından başlayarak verilmesi gerektiğini kaydeden Sarıeroğlu, "Bununla ilgili okullarda dağıtılacak görselleri, materyelleri hazırladık. Bu konuda kararlılığımız en üst seviyede. İş kazalarının önlenmesi, hiç yaşanmaması için elimizden gelen çabaları kararlılıkla sürdüreceğiz." diye konuştu.

Jülide Sarıeroğlu, "Şu anda hali hazırda, güvenlik raporlarını vermeyle alakalı kapsama giren 630 iş yeri var. Bunların 321'i üst seviyede, 309'u alt seviyede. Üst seviye ve alt seviye ayırımı da bu iş yerlerinde bulunan kimyasalların yoğunluğuna bağlantılı olarak belirleniyor. Gelen güvenlik raporlarının incelemesini gerçekleştiriyoruz. 321 rapordan 268'i geldi, 165'ini inceledik." şeklinde konuştu.