Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık üretilen yerli otomobilin, yazılımının da yerli olacağını açıkladı. Bakan Işık, yerli otomobillerin tüm versiyonlarıyla 2020'de kullanıma geçmesini hedeflediklerini belirtti. Araçta en yeni teknolojilerin bulunacağına vurgu yapan Bakan Işık, otomobilin yazılımının da yerli olacağının altını çizdi. 'Tam Eş Zamanlı İşletim Sistemi' denilen önemli bir yazılım çalışmasının otomobile de uyarlanacağını belirtti.

Aracın seri üretimini kimin yapacağı 2016'da belirlenecek, üretim yüksek ihtimalle özel sektör tarafından yapılacak. 2016 sonuna kadar 30-40 aracın test filosunda olması hedefleniyor. Bu arada yüzde 100 elektrikli, benzinli ve dizel yakıt seçeneğine sahip olacak araçlar, B, C ve D segmentli olarak yollarda olacak. Aracın 2018'de kamuoyuna tanıtılması, 2019'un sonuna kadarsa seri üretime geçirilmesi planlanıyor.

Yerli otomobilde kullanılacağı belirtilen yazılım, TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. 'Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)' olarak adlandırılan bu yazılım, insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi bazı savunma sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanıyor. Bu sayede yazılımların dışarından müdahalelere kapalı olmasına imkan tanınmış oluyor. DO-178B sertifikalı işletim sistemi ile Türkiye bu niteliklerde bir milli yazılıma sahip 12. ülke oldu.

TÜBİTAK'ın GİS'i şöyle anlatılıyor:

'Normalde, günlük hayatta, kullandığımız işletim sistemlerinden farklı olarak bu sistemlerin üzerinde çalışan programlar gerçek zamanlıdır. Yani çalışan uygulamaların belirli bir süre içerisinde görevini bitirerek İşlemci kullanımını daha önceden belirlenmiş diğer bir uygulamaya devretmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında normal masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemlerine göre daha deterministik çalışmaktadır ve yazılımda oluşabilecek hatalardan sistemin veya diğer yazılımların etkilenmesini engeller. GİS, onun üzerinde uygulama yazan programcılara, uygulamaların birbirlerine göre olan öncelikleriyle ilgili daha fazla kontrol hakimiyeti sağlar. Hatta bazen sistemin kendi uygulamalarının üzerinde bir öncelik bile tanımlanabilir. Bu durumda GİS'lerin en önemli özelliklerinden biri, bir uygulamanın verdiği görevi bitirene kadar geçen sürede oldukça tutarlı olmalarıdır.'