Geçtiğimiz günlerde değiştirilen üniversite sınav sisteminin tartışmaları devam ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında üniversite sınavının tamamen kaldırılmasıyla ilgili hükümete çağrı yaptı. Üniversite sınavının sürekli gündemde olmasını eleştiren Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ve Eğitim-Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin belirsizlik içerisinde olduğunu dile getirdi.

KAFALAR KARMAKARIŞIK

Yüksek Öğretim Sistemi'ne yaklaşık 15 gün önce geçildiğini ifade eden Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, sistemin kotarılmış olduğunu belirtti. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin, kafasının karışık olduğunu kaydeden Başkan Yavuz, 'Yeni sistem tartışılırken, MHP Lideri Bahçeli'nin sınavın tamamen kaldırılmasıyla ilgili açıklaması oldu. Koşulları hazırlamadan, sadece kamuoyuna oynayarak, demeç vererek, hem ailelerin hem öğrencilerin hem de eğitimcilerin akıllarını karıştırarak, belirsizlik ortamında bırakmanın anlamı yok. Nesnel bir şekilde, bilimsel verilerle araştırma yapılır, yazılı bir metne getirilir ve sunulur. Daha sonra sistem tartışılabilir. Ancak bu şekilde gençlerin psikolojiyle oynayarak, 'sınavı kaldıralım' şeklinde popülist bir yaklaşım üzerinden eğitim konusu ele alınamaz. Bu sene sınava girecek çocuklara kötülük yapılıyor. Öğrencileri ve velileri, belirsizlik ortamı içerisinde bırakıyorlar. İnsanların da kafası karmakarışık. Eğitim bu şekilde değişmez. Demagojik ve popülist bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum' ifadelerini kullandı.

BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ

Sınavın tamamen kaldırılmasının şu anki şartlar göz önüne alındığında mümkün olmadığını dile getiren Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu ise, '2 buçuk milyona yakın öğrenci sınava giriyor, bu öğrenciler arasında bir seçme olması gerekiyor. Sınav sisteminin de mutlaka düzeltilmesi lazım. Yeni sisteme bizim de itirazlarımız oldu. Sınav sisteminin tamamen kaldırılması eğitim sisteminin baştan aşağı dizayn edilmesini gerektirir. Ancak bu şekilde sınav kaldırılabilir. Yeni sınav sisteminde bir alan daralması var, soru sayısı azaldığından dolayı bazı konulardan soru çıkmayacak. Ancak hangi konulardan soru çıkmayacağı konusunda belirsizlik var. Sınav sisteminin sürekli gündemde olması hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından ciddi bir belirsizlik nedeni. Sahada da öğretmenlerle görüşüyoruz, onlar da belirsizlikten dolayı sıkıntı yaşıyor. Bunun bir an önce giderilmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL