Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, tanışma ve gündem değerlendirmesi yapmak üzere basın mensupları ile buluştu. Adliye Sarayı'ndaki toplantı salonunda düzenlenen tanışma toplantısına Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

ADLİ TIPTA ÖNEMLİ ADIM

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başsavcı Yavuz, "Adli Tıp uzun yıllardır Samsun'un ihtiyacı. Yılda yaklaşık 400 otopsi yapılacak ceset Trabzon'a gidiyor. Adalet Bakanımızın Samsun Adli Tıp'ı için yıl sonuna kadar kazma vurulması yönünde kesin talimatı var. Eğitim Araştırma Hastanesi'nin az ilerisinde 5 dönüm alan tahsis edildi, Bakanlık 10 dönüm olmasını istedi, Belediye de uygun gördü. İşlemler tamamlandığında oraya Adli Tıp binamızı yapacağız. Bu proje sonunda hem istihdam anlamında, hem de vatandaşın mağduriyeti giderilmesi noktasında çok olumlu olacak" şeklinde konuştu.

FETÖ SORUŞTURMALARI ÖNCELİĞİMİZ

FETÖ soruşturmalarına ilişki 800 bin civarında tutanağı emniyet teşkilatı ile birlikte incelediklerini ifade eden Yavuz, "FETÖ soruşturmaları birinci önceliğimiz. Samsun dahil 9 ilin ve ilçelerinin hakim-savcılarından 308'i şu anda mahkememizce yargılanıyor. 261 dava devam ediyor, 19 dava takipsizlikle sonuçlandı. 27 dosya derdest durumda, bunlardan 11'i henüz yakalanamadı. Bir dosyayı ise görevsizlikten dolayı devrettik. Bu 9 il ve ilçelerinde görev yapan 13 kaymakam ve 1 vali yardımcısı mahkememizde yargılanıyor. FETÖ soruşturmaları kapsamında kamu görevlileri için 2 bin 159, sivil kişilere ait bin 603 dosya açıldı. Bu yıl içerisinde 3 bin 279 FETÖ soruşturması bize intikal etti, soruşturması süren dosya sayısı 917. Bin 276 dosyayı dava konusu ettik, 476 soruşturma ise takipsizlikle sonuçlandı. 673 dosyayı ise suç yerine göre devrettik" dedi.

BİN 200 BYLOCK KULLANICISI VAR

Darbe girişiminden sonra çok yoğun şekilde çalıştıklarını ifade eden Başsavcı Yavuz, "2016'dan bugüne 67 bin soruşturma dosyamız var. Bu soruşturmaları 39 savcı ile yürütüyoruz. Yıl sonuna kadar elimizdeki dosyaların en az yüzde 70'ini kapatmış olacağız. Samsun'da bin 200 civarında ByLock kullanıcısı tespit ettik. Emniyette tespit edilmiş 37 ByLock kullanıcısı var. İğneyle kuyu kazıyoruz. Savcılarımız, ekstra performans ile çalışıyor. Bu yılın suç sıralamasını çıkardığımızda, ilk 5 tehdit, yaralama, terör soruşturmaları, sahtecilik ve hırsızlık şeklinde oluyor" diye konuştu.

PİLOT ADLİYE

Samsun Adliyesi'nin birçok konuda pilot uygulama adliyesi olduğunu belirten Başsavcı Yavuz, "Bunlardan birisi, adli görüşme odaları. Kadın, çocuk ve engellilere yönelik suçlarda bu odaları kullanıyoruz. Mağdurları daha fazla mağduriyet yaşatmadan, mahkemeye çıkmadan, psikolog eşliğinde interaktif bağlantıyla hakimle görüşüyor. Uzman psikolog, hakimin sorularını mağdura uygun bir şekilde iletiyor. Türkiye'de 30 pilot adliyede yapılıyor ve biz bunu başarıyla uyguluyoruz" sözlerine yer verdi. Yavuz, cinsel istismara uğramış çocukların ifadelerinin Çocuk İzlem Merkezi'nde alındığını vurgulayarak, "Samsun bu uygulamada da 5 pilot şehirden birisi. Bu uygulamalar bakımından Avrupa'dan çok öndeyiz. İspanya'dan bir heyet, pazar günü bizi ziyaret edecek. İnanıyoruz ki; uygulamalarımıza hayran kalacaklar. Kartlı geçiş sistemi ile adliyeyi 3 bölgeye ayıracağız. Herkesin girebileceği, hakim-savcıların girebileceği ve belirli kişilerin girebileceği. Böylece vatandaşın işinin hızlı yürümesi sağlanacak" diye konuştu.

YARGIDA ZAMAN YÖNETİMİ

Adalet Bakanlığının yeni projesinden bahseden Başsavcı Yavuz, "Yargıda Zaman Yönetimi' adlı bir proje var. Bundan sonra açılan davanın taraflarına, davanın ne kadar sürede tamamlanacağına dair taahhüt verilecek. Vatandaş böylece psikolojik olarak rahatlayacak. Müfettişler tarafından bu süreler takip edilecek. Süreye uyulmadığı takdirde ilgili personele yaptırım uygulanacak" diye konuştu.

UZLAŞTIRMADA İLK 10'DAYIZ

Adliye bünyesinde kurulan uzlaştırma bürosu hakkında bilgiler veren Başsavcı Yavuz,"Büromuz basit tehditler, hırsızlık, mala zarar verme gibi konularda görev yapıyor. Olayın üstünden belirli bir süre geçtikten sonra uzlaştırma bürosu, olayın taraflarını biraraya getirerek anlaşma zemini arıyor. Şikayetçi tarafın mağduriyeti gideriliyor ve dosya mahkemenin önüne gelmeden kapanıyor. Uzlaştırma noktasında Türkiye'de ilk 10'dayız, başarılı bir ekibimiz var. Hukuk mezunu uzlaştırmacılar savcı denetiminde belgeli bir şekilde bu görevi yerine getiriyor. Şu ana kadar uzlaştırmalık dosya olarak 2 bin 531 dosya geldi. Bu dosyaların bin 300'ünde tarafları uzlaştırıp dosyaları kapattık. Bu yasa çıkmadan önce açılan davalardan 3 bin 178 dosya bize gönderildi. Bu dosyaların bin 170'ini uzlaştırma ile sonuçlandırdık. Toplamda 2 bin 500 civarında dosyayı uzlaştırma ile sonuçlandı. 3 tane asliye ceza mahkemesi daha dosyalar gelmeden işi bitirmiş oldu. Bu devletin üzerinden büyük bir yük kalkmasını sağladı, vatandaşın da mağduriyetini azalttı" sözlerini kaydetti.

AÇIK CEZAEVİ YAPILIYOR

Cezaevi konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Yavuz, "Yeni cezaevi teslim tarihi üzerinden 2 yıl geçti. TOKİ'nin inşaat ihalesini verdiği 3 müteahhit çeşitli sebeplerden işi yapamadı, son olarak geçen hafta yeni bir ihale yapıldı. İşin yüzde 95'lik kısmı tamamlandı, inşaat bitince eski cezaevini buraya taşıyacağız. 3 bin 500 tutuklu, binin üstünde personelin olacağı bir cezaevi yapılıyor. Yeni cezaevi, Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı istikametinde. Orası eski cezaevinin kapasite olarak 3 katı. Açık cezaevine sahip olacağız, bu sayede hükümlülerin çalışması mümkün olacak. Adliyemizde, hükümlülerin ürettiği ürünlerin satış reyonunu açacağız. İçerisinde giyimden gıdaya Türkiye'nin her yerinden hükümlülerin yaptığı ürünler olacak. Açık cezaevi sayesinde istihdam oluşacak, belki o mevkide yeni bir mahalle kurulacak" ifadelerine yer verdi.

BASIN SIKI ÇALIŞIYOR

Samsun'un suç yoğunluğu itibariyle diğer illerin bir miktar üzerinde olduğunu belirten Başsavcı Yavuz, "Adli anlamda sık sık basında yer alıyoruz. Bu konuda önemli etkenlerden biri basının çok sıkı çalışması, basın mensuplarının çabası takdire şayan. Kişi hakkında ciddi iddialar ve kuvvetli deliller varsa ondan sonra soruşturma açılıyor. Bu da kişinin lekelenmeme hakkı noktasında gösterdiğimiz hassasiyetin sonucu. Yerel basını yakından takip ediyorum. Samsun basının çoğu güzide insanlardan oluşuyor, çok az da olsa menfaat peşinde koşan gazeteciler var. Basın suçları ile ilgili soruşturmaları eski Iğdır Başsavcısı Sedat Kuran yürütecek. Bizim en hassas olduğumuz suç türleri arasında basın suçları yer alıyor. Birinin üstüne suç atıldığında temizlenmesi kolay olmuyor. Bu konuda herkesin empati yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Berk ASKAR