Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü, IPARD II Dönemi'nin Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında toplam 102 projenin kabulünü gerçekleştirdi.

İlk defa 2013 yılında proje almaya başlayan Giresun İl Koordinatörlüğü, IPARD I Dönemi'nin son yedi çağrısı boyunca 134 proje başvurusu almış, IPARD II' nin daha ilk çağrısında ise bu sayıya yaklaşmıştır. DOKAP İlleri arasında et üretiminde 14 proje ile Samsun'dan sonra 2., meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesinde 2 proje ile Ordu'dan sonra 2., zanaatkarlık ve yerel ürün işletmelerinde 6 proje ile Trabzon'dan sonra 2., arıcılıkta 58 proje ile Ordu'dan sonra 2., kırsal turizmde 11 proje ile Trabzon'dan sonra 2. ve yenilenebilir enerji yatırımları sektöründe ise 7 proje ile Samsun'dan sonra ikinci sırada yer alan Giresun İl Koordinatörlüğü'nün aldığı proje sayısı her çağrı dönemi boyunca artarak devam ediyor.

TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, '' IPARD II Dönemi'nin ilk çağrısında Giresun İl Koordinatörlüğü olarak, toplam yatırım tutarı yaklaşık 72 milyon 21 bin TL olan 102 projenin başvurusunu aldık. 2013 yılında 51 proje, 2014 yılında 21 proje, 2015 yılında 62 proje ve son olarak 2016 yılının ilk çağrısında 102 proje sayısıyla her geçen yıl artan oranlarda proje alıyoruz. 2017 hedefimiz en az 200 proje almak. Türkiye genelinde IPARD Programlarının uygulanmış olduğu 42 il içerisinde aldığımız proje sayısıyla arıcılıkta 4, kırsal turizmde 10, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmelerinde 14, yenilenebilir enerji yatırımlarında 18, et üretiminde 22 ve meyve-sebzelerin işlenmesi sektöründe 12. sırada yer almaktayız' dedi.

Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması sektöründe aldığımız 58 proje ile 4. sırada yer almamız, orman arazisi açısından zengin olan ilimizde bal üretimimizi artırmak için büyük bir fırsat verdiğini diyen Kurşun,' Süt ve et üretimine yönelik aldığımız 17 proje başvurusu ilimizde hayvancılığın gelişimi açısından ciddi bir rakam. Yine IPARD II Döneminde desteklenen sektörler arasında yerini alan yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında 500 kw'lık 7 adet güneş enerji santrali yatırım talebi aldık. Muhtemelen sene sonuna doğru yapılacak II. Çağrıya ilçe çalıştayları ile hazırlanacağız. Yatırım için arsa varlığına odaklanacağımız ilçe çalıştaylarımızda Kamudan, Mahalli İdarelerden, STK'lardan, Üniversitemizden ve özel sektörden katılım olacak. İnşallah daha çok yatırımı Kurumumuz desteği ile Giresun'a kazandıracağız'' diye konuştu.