Türkiye'deki tüm yat limanlarının Mavi Kart sistemine geçişi Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla 7 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Ataköy Marina'da düzenlenecek toplantıyla vatandaşlara tanıtılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Tertemiz denizleri ve koyları ile yat turizmi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye, her yıl yaklaşık 20 bin yabancı ve Türk teknesini ağırlamaktadır. Kıyılarımızda turistik ve rekreasyonel amaçlı dolaşan bu teknelerin bıraktığı atık sular, aynı zamanda denizlerin geleceği için çok kritik bir risk unsurunu da beraberinde getirmektedir' denildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, bu riski bertaraf etmek, denizlerin korunması ve temiz kalmasını sağlamak amacıyla 2011 yılında yayımlanan Genelge ile Mavi Kart Sistemini uygulamaya koyduğu belirtilerek Dünyada ilk olan Mavi Kart Sistemi ile turizmin, rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlandığı kaydedildi.

Bu uygulama ile yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibinin ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturulduğu vurgulanarak' Tekneler atık alım noktalarında 'Mavi Kart' isimli dijital bir kart aracılığıyla atıklarını vermektedirler. Verilen atıklar, Bakanlığımız tarafından oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınmaktadır. Gemilerin ne kadar atık verdikleri, ne zaman verdikleri, sefer bilgileri gibi veriler bu yazılım yoluyla takip edilmekte ve kontrol altında tutulmaktadır' ifadesi kullanıldı.

YAT LİMANLARINDA 'MAVİ KART' DÖNEMİ

2011 yılında ilk kez Muğla ve ardından Antalya'da başlatılan Mavi Kart sistemi, İstanbul'un da devreye girmesi ile tüm kıyı illerinde yaygınlaşmış olacağı bildirildi.