Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 2017-2018 Akademik Yılı açılış töreni gerçekleşti.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılışa, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun Milletvekilleri Akif Çağatay Kılıç, Orhan Kırcalı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, ilçe belediye başkanları, öğretim görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

BAKAN DEMİRCAN YEMEK SIRASINDA

Bakan Demircan, programının ilk ziyaretini OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç'in makamında gerçekleştirdi. Burada üniversitenin anı defterini imzalayan Bakan Demircan, daha sonra OMÜ Yaşam Merkezi içerisinde bulunan yemekhanede üniversite personeli ve öğrencilerle birlikte yemek yedi.

ÜNİVERSİTE YILLAR KAYBETTİ

Ziyaretlerin ardırdan OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Akademik Yıl açılış etkinliği düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait. Bilgiç, OMÜ'nün Türkiye'de üniversiteler arasında 18. sırada olduğunu ifade ederek, "İnsanlığın dünden bugüne kadar kat ettiği gelişmişlik mesafeleri içerisinde mutlaka üniversitelerin bir rolü oldu. Hele günümüzde bu rol daha da katlandı, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle birlikte üniversitelerden beklentiler daha da yüksek oldu. Yönetime geldiğimiz günden bu yana şunu söyledik; 'Devletin bize verdiği misyon dışında özel bir misyonu olmayan bir yönetim sergileyeceğiz.' Çünkü kurumlar ve ülkemiz 'öteki'nin çok zararını gördü. Bu anlayışla kurulan ilişkilerin üniversiteye ve kurumlara yıllar kaybettirdiğini biliyoruz. Bu sebeple bizim saklayacak hiçbir şey olmadığımızı ifade ederek, haftanın bir günü herkesin randevusuz girebileceği bir uygulama başlattık. Aldığımız bütün kararları da şeffaf biçimde internet sitemizde paylaştık" dedi.

TOPLUMSAL KALKINMA

Üniversitelerin amaçlarının eğitimin yanı sıra şehrin ve bölgenin sosyoekonomik kalkınması adına misyonlar üstlenen kurumlar da olduğunu belirten Vali Osman Kaymak, "Üniversiteler evrensel değerler ışığında, bilimsel düşüncenin yerleşmesine öncülük eden ulusal ve uluslararası araştırmalarla özgün yayınlar üreten kalkınmada anahtar rol üstleniyor. Aynı zamanda üstün nitelikli kişileri, gelişmiş sosyal bireyleri ve bilim adamları yetiştiren, toplum yararına araştırma yapıp, toplumun gelişmesinde rol oynuyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüyle başlayan çağdaş ve bilimsel üniversite projesi Cumhuriyetimiz ile birlikte hızla gelişmiş ve bugün yurdumuzun her yöresine yayılarak toplumsal kalkınmamızın temel unsurlarından biri haline gelmiştir' diye konuştu.

BİLGİ ÜRETİMİNDEN KOPTU

Türkiye'nin bilgi üreten bir toplum olmasının zorunluluğunun altını çizen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise, "Geçmişte çok büyük medeniyet kurmuş topluluğun mirasçıları son 200 yıldır büyük sıkıntılar yaşıyor. Büyük bedeller ödüyoruz. Bunun nedenlerini arayıp sorgulayıp cevabını bulmak zorundayız. Ben İslam coğrafyasının bilgi üretiminden koptuğundan dolayı bu faturaları ödediğine inanıyorum. Onurlu yaşayıp, insanlığa da katkımız olacaksa bilgi üretmeliyiz. Bu yüzden üniversiteler bu rolü yerine getirmek üzere var. Türkiye üniversitelerden ayağa kalkacak" ifadelerini kullandı.

OMÜ YALNIZ KALMAMALI

Samsun'a kurulması beklenen ikinci üniversiteyle ilgili de konuşan Bakan Demircan, "OMÜ artık 42 yaşında. Bu yaş olgunluğun başladığı yaş. Artık OMÜ tek olmamalı, yalnızlık hissetmemeli. Samsun'da ikinci bir üniversiteye ihtiyaç var. Samsun inşallah önümüzdeki günlerde bu konuyu da nihayetlendirecek. Milletvekili arkadaşlarımızla beraber bu konuda çalışıyoruz. Son söz söylenmediği için tarih veremiyorum ama inşallah önümüzdeki günlerde bu konu hallolacak" ifadelerini kullandı.

HER BÖLGEYE SAĞLIK HİZMETİ

Samsun'da yapılacak şehir hastanesinin belirlenen alanıyla da ilgili de konuşan Bakan Demircan, "Keşke şehirler imarlı biçimde büyüyebilseydi. Şehir merkezlerinde, sağlık, eğitim ve ticaret gibi alanlar kalmamış. Şehirler amorf biçimde, plansız biçimde büyümüş. Şehir merkezlerinde büyük yatırımlar için alan kalmadığı için biz de mecburen şehrin biraz dışında alana karar kıldık. Şehirden çok fazla uzaklaşmamaya, diğer hastanelerle yolunun keşişmemesine gayret gösterdik. İlerleyen zamanlarda ekonomik ömrünü tamamlamış Gazi Devlet Hastanesi'nin yenileyeceğiz. Atakum ve Tekkeköy ilçelerinde de birer hastane inşaa edip şehrimizde her bölgede sağlık hizmeti vereceğiz" dedi.

BAKAN DEMİRCAN'A AĞAÇ SERTİFİKASI

Konuşmaların ardından Rektör Bilgiç, Bakan Demircan'a OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yasemin Kurt'un vitray üzerine yaptığı minyatür çalışmayı ve Bakan Demircan adına dikilen fidanın sertifikasını verdi.

Zerrin SOMUNCU