Kongrenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Torba yasayla ilgili, 'Pazartesi günü torba yasayla ilgili görüşmeleri plan bütçe komisyonunda tamamlayacağız' dedi.
Torba yasanın çok farklı ve geniş kapsamlı olduğuna dikkat çeken Bakan Ağbal, 'Özellikle vergi konularında vatandaşımızın özel iletişim vergisinin aşağı çekilmesine ilişkin çok önemli bir düzenleme var. Yine emlak vergi değerlerinin tespitine ilişkin belgelerin yapmış olduğu değerlere yüzde 50 üst sınır getiren bir düzenleme var. Yine vatandaşlarımızın belediye mücavir alan sınırları içerisinde kullanmış olduğu taşınmazların tarım arazisi olarak kullandıkları taşınmazları doğrudan satın almalarının önünü açıyoruz. Yaklaşık 54 bin adet bu şekilde yer var. Vatandaşlarımız bu taşınmazları edindikten sonra yine aynı şekilde tarımsal amaçlı kullanmaya devam etsinler. Yine 2019'dan önce hazineye ait taşınmazların özelinde yapı yapan vatandaşlarımızın bu yerleri doğrudan almalarının önünü açıyoruz. Bence son derece önemli bir düzenleme' ifadelerini kullandı.

Turizmciye müjde
Turizm sektörü bakımından geleceğe yönelik çok önemli bir düzenleme yaptıklarını aktaran Bakan Ağbal, şöyle devam etti:
'Özellikle Antalya ve Muğla yöresinde olan çok sayıda turizm yatırımcısını ilgilendiren bir düzenleme getiriyoruz. 1980'li ve 90'lı yıllarda verilen hazineye ait yerlerin süreleri bitmeye yakın. Bazıları için 3 yıl var, 5 yıl var. Burada turizm yatırımcımız önünü görmek istiyor. Maliyeden, ormandan veya Turizm Bakanlığından bu yerlerin kira süresinin uzatılmasını istiyor. Ve böylelikle de bu tesislere yatırım yapmak istiyorlar. Bu anlamda yasayla yapmış olduğumuz düzenlemeyle yatırımcılarımıza bu yerler için 49 yıl yeniden süre verme imkanı getiriyoruz. Bu aslında turizm sektörünün geleceği için son derece hayati bir düzenleme. Böylelikle turizm sektöründe inanıyorum ki ikinci bir hamleyi de başlatan bir adım olacak. Bu da turizm yatırımcımızın önünü açacak. Yine bu düzenlemede turizm yatırımcımız isterse kullanmış olduğu bu yeri satın alabilecek. Böylelikle belki de yeni bir ortak alacak yanına veya kendi sermayesi varsa satın aldığı bu yerle ilgili yeni yatırımlarını yapabilecek. Bu son derece önemli bir düzenleme' dedi.
Bakan Ağbal kasmu lojmanlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin olarak da, 'Lojmanlarda oturan kamu görevlilerine öncelikle bu lojmanları alma hakkı getiriyoruz. Böylelikle kamu çalışanlarımız isterlerse bu lojmanları alabilecekler' diye konuştu.
Bir gazetecinin hazine arazileriyle ilgili olarak yapılan düzenlemelerin yaylalardaki yapılanmayla da ilgisi olup olmadığını sorması üzerine Bakan Ağbal şunları kaydetti:
'Hükümet olarak bu yaylalarda kaçak yollarla yapılan her türlü yapılaşmaya karşıyız. Bu konuda hükümet olarak bu yapılaşmaların engellenmesi ve yapılmış olanların da mevzuata uygun hale getirilmesiyle ilgili bakanlıklarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Bizim burada yapmış olduğumuz düzenlemeler kesinlikle bu yaylalardaki yapılaşmalarla ilgili düzenlemeler getirmiyor. Bizim yaptığımız düzenleme 2009 yılından önce kent merkezlerinde hazine arazileri üzerine yapılan yapılaşmalarla ilgili. Aslında 2003 yılına kadar yapılan yapılaşmalarla ilgili bu tür düzenleme vardı. Biz süreyi 2009'a çekiyoruz. Ama yaylalar konusunda son derece hassasız. Özellikle Karadeniz bölgesinde bir yeşil yol projemiz var. Çok önemsiyoruz. Ayrıca bu Karadeniz bölgesinin yeşil kuşağı bizim için son derece önemli yani dedelerimizden, atalarımızdan bize miras kalan bu yeşil kuşağın korunması lazım. Burada kaçak yapılaşmanın ortadan kaldırılması için her türlü tedbiri ilgili bakanlıklarımız alacak.'