'Avrupa Günü' etkinlikleri kapsamında bir dizi ziyarette bulunmak için Samsun'a gelen İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu makamında ziyaret etti.

Büyükelçi Wahlund'u Samsun'da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentin imkanları ve projeler hakkında Wahlund'a bilgiler verdi. AB ve Türkiye arasındaki vize serbestisi ilişkilerine değinen Büyükelçi Wahlund, başbakan değiminin vize serbestisini etkilememesini umduklarını söyledi.

'TTIP GÜMRÜK ANLAŞMASINA TÜRKİYE'DE DAHİL EDİLEBİLİR'

Wahlund, 'Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında AB'ye bağlı elçilikler Türkiye'deki şehirleri ziyaret ediyorlar. Ankara'da birçok İsveçli iş adamımız var. Ticarette önemli noktalar var; tabi bunlardan önemli bir tanesi vize serbestisi. Haziran'dan önce Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken kıstaslar var. Bunlar yapıldıktan sonra vize serbestisine kavuşulacak. AB'nin vize serbestisi için 5 tane kıstas var. Başbakan değişikliğinin bunu etkilememesini umuyoruz. Türkiye üretiminin yüzde 60'ı Avrupa'ya gidiyor. Gümrük Birliği'ni geliştirmek, daha ileri taşımak istiyoruz. Gümrük Birliği geliştirilirse AB-Türkiye arasındaki ticaret de gelişecektir. Suriye, Rusya gibi komşularınızı düşünürsek Avrupa ile ticaret Türkiye için çok daha önem arz edecektir. Avrupa daha istikrarlı bir konuma sahip fakat diğer komşularınız ne yazık ki öyle değil. Avrupa ile Amerika arasında TTIP gümrük anlaşmasına Türkiye de dahil edilebilir. Bunun sadece ticari boyutu değil, stratejik boyutu da büyük önem arz eder" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Büyükelçi Wahlund birbirlerine hediye takdiminde bulundular.