Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR-Der) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, Türkiye'de artan boşanma sayılarının toplumun çekirdek yapısında bozulmaya ve sarsılmaya neden olduğunu ancak uygulama boyutunda umarım bu desteği ilgisiz meslek elemanlarının sağlaması yönünde yanlış bir karar sunmazlar" ifadelerini kullandı.

EVLİLİK SORUNLARIYLA BAŞ ETMEK ZORLAŞTI

Zorlaşan yaşam şartlarının ve çekirdek aileye geçişin sancıları sonucu eşlerin boşanmalarını arttırdığını kaydeden Özat, "Boşanma sürecinde arabulucu sistemi getirilmesi gündemde.
Evlilik kurumunu ayakta tutan geleneksel sosyal dinamiklerin etkisizleşmesi nedeniyle evlilik sorunları ile baş etme ve çözümü zorlaştı.

Ortaya çıkan bu gelişmelerin kaygısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı evlilik arabuluculuğu düşüncesini ortaya attı.
Burada önemli olan evlilik ve boşanma süreci için verilecek yardım için hangi meslek grubunun sorumlu olacağı konusunda açıklama getirilmemesi.

Dünyada evlilik ve boşanma sürecinde ve hatta ülkemizde bazı mahkeme kararlarıyla boşanma süreci için psikolojik yardım öneriliyor. Ülkemizde psikolojik danışma süreci reçeteli ve devlet destekli değil ve pahalı. Bu konuda verilecek devlet desteği ve bakanlığın doğru yaklaşımlarıyla güzel bir çalışma ortaya çıkabilir" diye konuştu.

O KURSLAR BOŞANMALARI ARTIRIYOR

Bakanlığın çeşitli kurslar vasıtasıyla alınmış aile danışmanlığının bir işe yaramadığını hatta boşanmaların artmasına neden olduğunu ifade etmesinin önemli olduğunu belirten Özat, "Ayrıca evlilik çatışması temelleri sosyal veya hukuki bir catışma değil psikolojik ve duygusal bir süreç. Uzmanın psikolojik danışma yapabilecek yeterlilik ve yetkinlikte olması da şart.

Söz konusu arabuluculuk süreci için ülkemizde eğitim almış alanlar PDR, psikoloji ve psikiyatri uzmanları çalışmalı.
Fikir güzel ancak uygulama boyutunda umarım bu desteği ilgisiz meslek elemanlarının sağlaması yönünde yanlış bir karar sunmazlar.
Projenin geliştirilmesi için ruh sağlığı ve eğitim psikolojisi alanında en güçlü sivil toplum kuruluşu olarak Aile Sosyal politikalar Bakanlığına müşavirlik ve uzman desteği vermeye hazırız.
PDR camiası olarak, aile arabuluculuğu görevine hazır, yetkin, yeterli ve talibiz" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU