Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşti. Erdoğan'a zirvede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da eşlik etti.

İSTANBUL MÜSTESNA BİR ŞEHİR

60 ülkeden 192 sivil toplum kuruluşun katıldığı, sivil toplumu, akademiyi, belediyeleri aynı zeminde buluşturan zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kadim şehirlerin en önemli güzelliği, ana karakterini kaybetmeden, yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurmasıdır. İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir" dedi.

ORTAK DİL KONUŞUYORUZ

Karaaslan ise konuşması sırasında farklı yerlerde yaşamalarına rağmen toplantıda bulunan bireylerin ortak bir dil konuştuğuna dikkat çekerek, "Bugün farklı yerlerde yaşıyor olsak da bu toplantıya katılan tüm katılımcıların ortak bir dil konuştuğuna şahit olduk. İşte o ortak dil bu coğrafyanın geleceğe taşıma iddiasına sahip olduğu bu birikimdir. İşte o ortak dil, aynı acıları, aynı duyguları sanki yanı başında yaşanmış gibi hissettiren bu paylaşımdır. İşte o ortak dil bugün Sayın Cumhurbaşkanımız; bizim liderimiz ama aynı zamanda bütün bu acıların, bütün dünyada ki gözyaşlarının bir umuda dönüştüğü Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır' dedi.

YAPILAMAZ DENİLENİ YAPTIK

Karaaslan, konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Eğer bize karşı duyulan yalnızca sevgi olsaydı buna teşekkür ederek karşılık verebilirdik. Yeterli olurdu ama birde umut var ki umuda yalnızca teşekkür ederek karşılık veremeyiz. Gereğini yapmak zorundayız" diye konuştu.

Şehirlerin hayatın merkezi konumunda olduğuna vurgu yapan Karaaslan, 'Bütün sivil toplum örgütlerinin şehre dair çözüm üretmek, şehir ile hemhal olmak, şehrinin sorununu sorunları kabul etmek gibi bir derdi olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

DÜŞÜNSEL PROJELERE İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de yapılamaz denilen birçok projenin hayata geçirildiğini aktaran Karaaslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bizler merkezi yönetim olarak Türkiye'de bugüne kadar yapılamayanları, Türkiye'de bugüne kadar olmaz denilenlerinbirçoğunu hayata geçirdik. Ama demokrasi yerelde başlar ve yerelde güçlenerek bütün bir ülkeye yayılır. İşte o anlamda bir mahallenin en naif, en küçük ve mikro ölçekli sorunundan yola çıkarak bir ülkenin devasa projelerine imza atan o büyük yelpazede sivil toplumun varlığını, önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Şehirlerimizin özellikle düşünsel, sonrasında somut fikirlerle hayata geçecek projelere her zamankinden daha çok ihtiyacı var."

KÖYÜNÜ ANLATTI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan Habertürk ekranlarında yayınlanan Tadında Hikayeler programının bu haftaki konuğu oldu. Karaaslan, programda Samsun'un Alaçam İlçesi'ndeki köyünde pilaki taşında mısır ekmeğini, pideyi ve pirinç tarlalarını tanıttı.

BİNLERCE YILLIK GELENEK

Geleneksel lezzetlerin geçmişten bugüne taşındığını ve Alaçam ilçesinde halen devam ettiğini söyleyen Karaaslan, "Bu binlerce yıldır süren bir gelenenek. Bugün de 200 yıllık bir pilaki taşında ekmek yapacağız. Bu yüzden çok önemli. Bu taşın bir serüveni var. Bir taş olarak başlıyor ama usta ellerde bu taşa bir ruh veriliyor. Taşa verilen ruh şehirlerimizde esere dönüştüğü gibi, mutfaklarımızda da bize geçmişi hatırlatan çok önemli değerler" diye konuştu.