Valilik toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Vali Toraman, Bilim ve Sanayi Bakanlığı öncülüğünde mevcut sanayi sitesinin şehir dışına taşınmasına yönelik çalışmaların bugün itibariyle belli bir seviyeye ulaştığını kaydetti.
1975 yılında hayata geçen ve o zamanın şartları ve ihtiyaçları gereği 20, 40 ve 60 metrekare iş yerlerinden oluşan sanayi sitesinin o zamanın ihtiyaçlarını karşıladığını ancak geçen zaman içerisinde bu ihtiyaçları karşılayamaz hale geldiğini belirten Vali Toraman,'Bilim ve Sanayi Bakanlığı'nın yaptığı ön tespit çalışmalarında Türkiye genelinde 9 vilayetimizde taşınması uygun görülen 10 sanayi sitesi tespit edildi. Bunlardan biri de Tokat Sanayi Sitesi. Sayın Bakanımız geçtiğimiz hafta konunun tarafları olarak illerin valilerini, belediye başkanları ve kooperatif başkanlarını bir toplantıya davet ederek görüş alışverişinde bulundu. Bunun Tokat için ve sanayisi için bir fırsat olduğunu değerlendiriyoruz. Bu da mevcut sanayi sitesinin taşınmasını müteakiben ortaya çıkacak alan sanayi sitesindeki mülk sahiplerinin de herhangi bir şekilde mağduriyetine yol açmadan onlarında menfaatleri doğrultusunda belediyemizce yapılacak imar planı tadilatlarıyla Tokat'ın ihtiyaçlarına, şehirciliğin gereklerine uygun olarak planlamaya tabi tutulacak. O manada Tokat'a inşallah bir değer katacak. Öte yandan yeni oluşturulacak sanayi sitesi ile ilgili olarak ise şunları söylemek gerek. Şuan ki mevcut sanayi sitesinde kiracı olarak faaliyet gösteren iş yeri sahiplerinin kendi mülkü olacak iş yerlerine kavuşma imkanı olacak' dedi.
Yeni sanayi sitesinin, mevcut sanayi sitesiyle mukayese edildiğinde daha modern olacağı, günün şartlarına uygun bir sanayi sitesi olacağını belirten Toraman,'Bazı iyileştirmeye dönük adımlar atıldı. Modern sanayi sitelerinin emlak vergisinden muaf olması esası getirildi. Ayrıca gayrimenkul tevhid ve iflas harcından muaf hale getirildi. Bir de yapı denetim hizmet bedelinin yeni yapılacak sanayi sitelerinde yüzde 75 indirimli tahsis edilmesi esas getirildi. Dolayısıyla bütün bunlar sanayi esnafının lehine düzenlemeler. Bu manada da ülkemizde sanayinin teşviki paketi kapsamında yapılan yasal düzenlemelerdir. İnşallah yeni yapılacak sanayi sitesi en başta esnafımıza, sanayicimize hayırlı olacaktır' diye konuştu.
Toplantıya Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Küsbeci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Sanayi Kooperatif Başkanı Fehmi Çankaya ve yeni kurulan Sanayi Kooperatifi Başkanı Altan Çelik ve yetkililer katıldı.

Tokat’ta yeni nesil sanayi sitesi çalışmaları