Aydın'a bağlı Kuyucak ilçesinin kırsal mahallesi olan zeytini, inciri ve kestanesi ile ünlü Kurtuluş Mahallesinde 3 yıl önce ilk olarak eşinin pazarlarda satamadığı taze inciri dilimleyerek kurutup cips yaparak değerlendirmesinin ardından yeni fikirler geliştirdi. Üniversitede okuyan kızı Gizem'in de desteğiyle bu kez bölgede bol bulunan ancak meyvesi para etmediği için kesilmeye başlanan cennet elması ağaçlarını kurtarmaya ve ekonomiye tekrar kazandırmaya karar verdi. Geçtiğimiz yıl başlattığı kurutma işinde bahçelerinin bir kenarına sera yapan Semra Ünal, bu sera içerisine kabuklarını soyarak kuruttuğu cennet elmalarının satışının kolay olduğunu görünce hedef büyüttü. Komşu kadınların da desteği ile yakın çevrelerindeki cennet elmalarını satın alan Ünal Ailesi, geçtiğimiz yıl 2 ton olarak kurutup satışa sunduğu meyveleri 5 tona çıkardı. Çevresindeki kadınların da desteğiyle kurutma işini ilerleten Semra Ünal, ürün çeşidini artırmak amacıyla bölgesindeki ceviz ve badem gibi kuruyemişlerden de bu ürünlerin arasına yerleştirerek değişik bir lezzet ortaya çıkardı. Ünal, geçtiğimiz yıl 'Cennetten gelen tatlar' projesi hazırlayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açılan yarışmada Aydın birincisi oldu.
Geçtiğimiz 18 Ekimde de Ankara'da projelerini sergilediği sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, tesadüfen geldiği Semra Ünal'ın standında kendisine ikram edilen cennet elması kurusunu çok beğenerek bu ürünlerin mecliste milletvekillerine dağıtılması için kendisiyle irtibat kurulmasını istedi. Projesi karşılığında devletten 30 bin TL hibe de alan girişimci Semra Ünal, aldığı krediyle soğuk hava deposu kurdu. Kuyucak İlçe Tarım Müdürü ve Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk'ün de desteğini alarak projesini büyüten Ünal'ın şimdiki hedefi Aydın genelinde işini büyütmek.

Sezon hedefi 5 ton
Cennet elması kurusunun yanı sıra incir cipsi üretimi de yaptıklarını ifade eden Semra Ünal, 'Aydın'ın en ünlü gıda ürünlerinin başında incir, zeytin, kestane ve cennet elması geliyor. Halkımız yıllarca bu meyvenin kıymetini bilemedi. Çoğu insan bahçesindeki ağaçları, meyve para etmiyor diye kesti. Beni tanımayan pazarcı bir beyle ettiğim sohbette, 'Bir kadın girişimci cennet elmasını kurutarak satıyormuş. Kadınlara örnek olmuş, sağ olsun işlerimiz açıldı' dedi. Üretici de memnun bu durumdan. Çünkü olgun cennet elması iki gün içinde tüketilmezse ziyan oluyor. Önce az miktarda kurutmayı denedim. İncir cipsi siparişlerimin yanına birkaçını eşantiyon olarak ekledim. Geri dönüşümler çok iyiydi. Bu yeni lezzet, çok beğenildi. Ben de üretimi artırdım. Üretimde üçüncü yıla girdik. İlk yıl 1 ton ile başladık, geçtiğimiz yıl 3 tona çıkardık. Bu yılki hedefim 5 ton' diyerek büyüme hedefini paylaştı.

'Cennetten Gelen Tatlar'la Meclise girecek
Projeyi uygulama aşamasında ailesinin ve komşularının her zaman destekçisi olduğunu belirten Ünal, 'Cennet elmasının olgunlaşmamış halini, kabuklarını soyarak serada kurutuyoruz. Dileyene içine ceviz doldurarak ikramlık oluşturuyoruz. Paketleyerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz. Yakın zamanda 'gizemlitatlar.net' internet sitesinden de siparişleri kabul etmeye başlayacağız. Markalaşarak yurt dışına da Aydınımızın meyvelerini ulaştırmayı planlıyoruz. Kızım da 'Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor' programı ile incir cipsiyle Türkiye genelinde yarıştı. Geçtiğimiz hafta Ankara'da hibe sonuçlarını öğrenmek için toplandık. Orada Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan, standımızı ziyaret ederek kurutulmuş cennet elmalarımızı tattı. Çok beğenerek, ürünümüzün mecliste milletvekillerine de sunulması gerektiğini söyledi. Yakın zamanda Meclise sunulması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve Emine Erdoğan'a paketleyip göndereceğiz. Kendilerine desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum' dedi.

Başkan Ertük'ten girişimciye destek
Kadın girişimcileri her zaman desteklediğini söyleyen Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, 'Cennet elması, Kuyucak'ımızın eşsiz lezzetlerinden biridir. Semra Hanım'ın ellerinde daha farklı bir hal aldı. Kahvenin yanında çikolata, lokum ikram edilirdi. Biz burada incir ve cennet elması ikram ediyoruz. Yöresel ürünlerimiz, kadın girişimcilerimiz sayesinde tüm Türkiye'ye tanıtılıyor. Kendilerini tebrik ederim. Biz de belediye olarak paketleme işleminde kadın girişimcilerimize maddi destek sağlamak istiyoruz' diye konuştu.

'Tarımsal ürünlerimiz değer kazanacak'
Kuyucak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sebahattin Varol da projenin önemini şöyle anlattı:
'Cennet elması, olgunlaşma döneminde akıyor ve değer kaybediyor. Ticari bir kazanç sağlamıyor. Bunlar ham olarak toplanıp değerlendirildiği için ekonomiye katkı sağlıyor. Semra Hanım, projesiyle Kurtuluş'un tarımsal değerini ikiye katladı. Sayesinde ağaçlar köklenmekten kurtuldu. Bu başarısını müdürlüğümüz olarak destekliyoruz. Her zaman arkasındayız.'

‘Cennet’ten Gelen Tatlar’ projesi ile Emine Erdoğan’ın dikkatini çekti