Geri dönüşüm atıklarını toplama işini de üstlenen Ümraniye Belediyesi, doğal kaynakların israfını önlemek ve ekonomiye değer kazandırmak amacıyla geri dönüşüm faaliyetlerini sürdürüyor. Ümraniye Belediyesi, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmasında ayda ortalama bin ton ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırdı. Çevreye verilen zararın azaltılması amacıyla, ilçedeki meskenlerde oluşan geri dönüşüme esas ambalaj atıklarını toplayarak, ekonomiye kazandırıyor.
İlçe geneli okullar, işyerleri ve sitelerde gerçekleştirdiği çevre bilinci seminerleriyle, doğa dostu belediyecilik çalışmalarını sürdüren Ümraniye Belediyesi, toplama çalışmalarında 15 kamyon, 2 adet seyyar damper kamyon ve 2 adet denetim aracı olmak üzere toplam 19 araç kullanıyor. Ekipler; sanayi bölgeleri, fabrikalar ve alışveriş merkezleri gibi ambalaj atıklarının fazla olduğu bölgelerde ise kanca vinçli konteynerler ile toplama işlemini sağlıyor.
Ekipler tarafından toplanan ambalaj atıkları, toplama-ayırma tesisine götürülüp, burada, ayırma bantlarında türlerine göre ayrıştırıldıktan sonra preslenip balyalanarak, geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Bu çalışmalar neticesinde çöp depolama sahalarına giden atıklar azaltılarak çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, geri dönüşebilir atıklar ekonomiye kazandırılarak, toplama maliyetlerinin düşürülmesinin ardından hammadde tasarrufu sağlanmış oluyor.
Ümraniye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından belirlenen mesken bazlı ambalaj atık toplama çalışmasının bölge ve günleri şu şekilde;
'Pazartesi; Esenkent, Esenşehir, Madenler, Necip Fazıl Yukarı Dudullu, Şerifali. Salı günü, Ihlamurkuyu, Cemil Meriç , Aşağı Dudullu, Adem Yavuz, Huzur, Parseller,. Çarşamba; Mehmet Akif Tatlısı, Altınşehir, Çakmak, Tepeüstü, Çamlık. Perşembe; Esenevler, Site Namık Kemal, Armağanevler, Atakent , İstiklal. Cuma; Atatürk, Yamanevler, F. S. Mehmet, Saray, Tantavi, İnkılap. Cumartesi; Dumlupınar, Karabekir, Taopağacı, Elmalıkent, Hekimbaşı, Organize'.

Ümraniye’de  geri dönüşüm çalışmaları hız kazandı