İç karışıklıklar yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlar, daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak için başka ülkelere göç ediyor. Milyonlarca insan mülteci, sığınmacı, geçici misafir ve geçici şartlı mülteci olarak başka ülkelerde yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye'de resmi rakamlara göre 3,5 milyon civarında sığınmacı yaşıyor. Kamplarda kalanların yarı sıra illere de dağıtılmış sığınmacılar var. Samsun da geçici şartlı mültecilere ev sahipliği yapan şehirlerden birisi konumunda.

Samsun Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre şu anda Samsun'da 9 bin 119 geçici şartlı mülteci bulunuyor. Son resmi kayıtlara göre 5 bin 600 Iraklı, 2 bin 500 Suriyeli, bulunurken diğer geçici şartlı mülteciler ise Afganistanlı ve İranlılardan oluşuyor. Samsun'da toplam bin 515 yabancı öğrenci ikamet ederken, vatansız, yabancı aile ikameti olarak bütün yabancılar göz önüne alındığında toplamda 13 bin 171 yabancı barınıyor.

Geçici şartlı mülteci konumunda bulunanlar, ülkelerindeki can güvenliği ve olumsuzluklar düzeldiği takdirde ülkelerine geri dönecekler.