CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun partilerini olağanüstü genel kurula götürme ve görevleri bırakma kararını değerlendirdi.

Akcagöz, "Başbakan Davutoğlu aday olmayacağını açıkladı, yalnız basın toplantısında bunun kendi tercihi olmadığını ifade etti. O zaman akla gelen soru şu; hangi gerekçeyle ayrıldı. 17 Aralık 2012 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan 'Yasama ve yargı benim için ayak bağıdır' demişti. 21 Mart 2015'de Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ,'Parlamenter sistem artık bekleme odasına girmiş bulunmaktadır' ifadelerini sıkça kullandı. Aslında bu sivil görünümlü bir darbenin ayak sesleriydi. Sarayda gerçekleşen görüşmeyle darbenin fiilen gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Darbenin adı 4 Mayıs saray darbesidir. 4 Mayıs saray darbesi, 28 Şubat postmodern darbesini de aşan bir niteliğe sahiptir. O dönem Erbakan başbakanlıktan uzaklaştırılmıştı, şimdiyse 4 Mayıs darbesiyle sayın Davutoğlu, Başbakanlığı bırakmak zorunda kalmıştır" ifadelerini kullandı.

HAKSIZ MÜDAHALE
Erken seçim konusuna da değinen Akcagöz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Davutoğlu Başbakan olarak iki kez seçimlere girmişti. 7 Haziran'da yüzde 40'ın üzerinde, 1 Kasım'da yüzde 49 civarında oy aldı. Demokratik açıdan değerlendirdiğimiz de bu başarılı bir sonuçtur. Bu durum parlamenter, demokratik sisteme ciddi bir müdahaledir. Bu iradeyi ortaya koyup da Davutoğlu'na bu müdahaleyi gerçekleştirenler bir proje çalışması içindeler. Kimi düşünüp kimi başbakan yapacakları bizi ilgilendirmiyor. Biz ana muhalefet partisi olarak görevimizin başında parlementer, demokratik sistemi korumak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkında bunu bu şekilde algılamasını istiyoruz, bu milli iradeye yapılmış bir darbedir. Sayın Davutoğlu'nu savunmakta bize düşmüştür. Sayın Genel Başkanız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da hakkını hella etme konusunda Davutoğlu'nun emeğini nazara alarak söylediğini düşünüyorum. Çünkü milli irade dediğimiz şey seçimler de tecelli ediyor. Halkın karşısına çıkıp destek istiyorsunuz ve oy alıyorsunuz, Davutoğlu bu oyu almıştı şu anki müdahale haksız bir müdahaledir."

Pirsu DÜZGÜN