Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Akademik Yılı açılışında Samsun'a kurulması planlanan ikinci üniversiteye ilişkin sözlerini, eğitim sendikalarının temsilcileri değerlendirdi. Temsilciler, Samsun'un ikinci bir üniversiteyi kaldırabilecek bir şehir olduğu konusunda aynı görüşü paylaştı.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE ELZEM

Samsun'un hem ekonomik hem de nüfus yoğunluğu bakımından ikinci bir devlet üniversitesi olması gerektiğini belirten Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, "Bizimle eşdeğer olan illerde ikinci hatta üçüncü üniversiteler var. OMÜ 42 yıllık geçmişi olan 55 bine yakın öğrenciye sahip bir üniversite. OMÜ'ye alternatif değil de, OMÜ'nün birikimlerinden faydalanacak ikinci bir üniversite olmalı. Adı da marka değeri olması açsısından Samsun Üniversitesi olmalı. Üniversitenin kampüsü FETÖ'yle bağlantısı kurulan Canik Başarı Üniversitesi olabilir. OMÜ ve yeni kurulması konuşulan üniversite arasında alan farklılığı olabilir. Daha çok sosyal bilimlere ağırlık verilecek bir üniversite olabilir. Vakıf ünivesitesinin kurulabileceği konuşuldu, isteyen vatandaş kurabilir ama kesinlikle ikinci bir devlet ünivesite olması gerekir. Sendikamız Samsun'a ikinci üniversite gerekliliğiyle ilgili STK'larla belirli toplantılar ve hazırlıklar yaptık. Akademisyenlerle de bir araya geldik. Bazı akademisyen arkadaşlarımız tarafından, Samsun'un Türki Cumhuriyetlere, Rusya'ya ve Ortadoğu'ya açılan bir kapı olması nedeniyle İslam merkezli bir üniversite olması düşünülebilir fikri sunuldu. Şu bir net, Samsun'a ikinci bir üniversite yakışır, hatta elzemdir" dedi.

TEKNİK ÜNİVERSİTE KURULMALI

Bakan Demircan'ın Samsun'a kurulması planlanan ikinci üniversiteye ilişkin sözlerine Kamu-Sen ailesi olarak katıldıklarını kaydeden Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu ise, "Samsun büyük bir kent tek üniversiteyi haketmiyor, acilen ikincisinin açılması lazım. Ancak OMÜ'yü bölmek ve bir üniversite çıkarmak yanlış. Birçok ilde bu yanlış yapıldı. Samsun'da da bu yanlışa düşülmemeli. Samsun ikinci üniversite olarak teknik bir üniversiteye kavuşturulmalı. Samsun bir tarım, sanayi ve denizcilik kenti. Her geçen gün gelişiyor. Bu nedenle Samsun teknik bir üniversiteye ihtiyacı var. Makina sanayi, teknoloji, uçak ve gemi sanayiinin bulunduğu bir üniversite şehire de ciddi bir katkı sağlar. Sıfırdan OMÜ'yle aynı fakülteleri kurmak yanlış olacak. Bakan Demircan ağzından böyle bir şeyin deklare edilmesini çok önemli buluyorum. Bu nokta biz ikinci bir üniversiteyi destekliyoruz. Kamuoyundan da bu işin takipçisi olmasını bekliyorum" diye konuştu.

NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE OLMALI

"Sırf bir bina yapıp üniversite kurduk deyip üniversite kurulmaması lazım" diyen Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz da, "Kamusal bir üniversite için niteliğinin, hedefinin ve sağlam bir akademik kadrosu olması lazım. Fiziki mekan olarak Başarı Üniversitesi'nin altyapısı vardı. Çevre iller itibariyle de Samsun ikinci üniversiteyi taşıyabilecek bir şehir. Üniversite bilim üretmeli ve kentle buluşmalı. Baktığınızda ilçeler de üniversite istiyor. Bakan Demircan'ın açıklamaları sevindirici ve anlamlı. Ancak üniversitenin niteliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Taşradaki üniversiteler alanında uzman akademisyenler bulmak konusunda sıkıntılar geçiyor. OMÜ 42 yıllık bir üniversite, neredeyse oturdu ama bazı fakülteleri halen yeni kuruluyor. Yeni kurulacak üniversitenin cazibe merkezi olması için açıldığı günden itibaren Türkiye'nin gençlerine hizmet etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU