Uzmanlar, vatandaşları ucuz ama kalitesiz güneş gözlüklerinden uzak durmaları konusunda uyardı.

Güneş gözlüğü hem gözümüzü korumak hem de rahat bir şekilde güneşli günlerin keyfini çıkarabilmek için yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında görülüyor. Ancak ucuza satılan ve uygun olmayan gözlükler, vatandaşlara yarardan çok zarar getiriyor. Uzmanlar, güneş ışınlarının cilde verdiği zarar gibi tıpkı gözlere de zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

'ASIL AMACI SAĞLIK'

Ne kadar aksesuar gibi görünse de güneş gözlüğü güneşten koruyan araçların en başında geliyor. Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da şık bir aksesuar olarak kullanılıyor. Ancak güneş gözlüklerinin çok daha önem arz eden görevi ise, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasar ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumak olduğunun da unutulmaması gerekiyor.

'HER GÖZLÜK, GÖZLÜK DEĞİLDİR'

Güneş gözlüklerinin belli bir standardı ve kalite belgesi olması gerektiğini belirten uzmanlar, her güneş gözlüğünün de ultraviyole ışınlarını tutmadığını hatırlatıyor. Bu nedenle güneş gözlüğünün ultraviyole filtreli, kaliteli, ışığı kıran kaplamalı, yüz yapısına uygun çerçeveli olmasına dikkat edilmesi gerektiği ısrarla vurgulanıyor. Ayrıca polarize camlı gözlüklerin de ultraviyole ışınları kırarak gözü koruduğuna dikkat çekiliyor.

Göz sağlığı ve güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat edilmesi konularında bilgi veren 20 yıllık optisyen Asım Mülayim, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla güneş gözlüklerinin kullanımında artış yaşandığını ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunu söyledi.

Gözlüğün aksesuardan çok gözü güneşin UV ışınlarından koruyan önemli bir sağlık aracı olduğunu hatırlatan Mülayim, şöyle konuştu:
'Moda ve kozmetik açıdan kullanılan güneş gözlüğünün asıl amacının sağlık olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor. İşportada satılan güneş gözlükleri sadece renkli camlardan oluşuyor. Hiçbir UV koruması içermiyor. Bunun yanında gözün koruma mekanizmasını da devre dışı bırakarak göze daha fazla zarar veriyor. Takmamak takmaktan daha faydalı diyebiliriz.'
Mülayim, dünyaya açılan pencerelerimizi korumaya özen göstermemiz gerektiğini söyledi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Güneş gözlüğü alırken mutlaka bir optisyenlik müessesesine danışılması gerektiğini anlatan Mülayim, 'Buralarda sunulan bütün ürünler, hangi marka olursa olsun, fiyatı ne olursa olsun Sanayi ve Ticaret Bakanlığının TSE'li ürünleridir. Teste tabi tutulmuş ve sertifikalandırılmış ürünlerdir. Moda ve sağlığı bir arada barındıran ürünleri buralarda bulabilirler. Kendilerine yardımcı olan optisyenlerden satın alacakları ürünün ultraviyole ışınlarını tutma derecesini mutlaka öğrensinler ve en yüksek dereceli olanları tercih etsinler' diye konuştu.