Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında olağanüstü toplandı. Toplantıda 3 gündem maddesi, 2'si oy birliği 1'i oy çokluğu olmak üzere komisyonlarda görüşülüp meclise havale edilerek karara bağlandı. Toplantıda İlkadım Belediyesi sınırlarında yer alan Kuşçulu Mahallesi alanında bulunan 5 bin metrekarelik Adli Tıpa ait alanına ek olarak, Büyükşehir'in mülkiyetinde olan 5 bin metrekarelik alan da ilave edildi.

YETER Kİ ADLİ TIP KURULSUN

Meclisin Samsun'a kurulacak Adli Tıp Kurumu'nun alanının genişletilmesiyle ilgili karar verilmesi için olağanüstü toplandığını ifade eden Başkan Vekili Çakır, "Samsun'da yıllardır Adli Tıp Kurumu kurulma çabası var. Uzun süredir bu yatırım şehrimize kazandırılamamıştı. Otopsi vakaları Trabzon'na gitmek zorunda. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığımızın belediyemize müraacatıyla birlikte mevcut yerdeki alanın yeterli olmadığı talebi geldi. Biz de daha önce belirlenen alanın etrafında belediyemizin alanları olduğu için tahsis gerçekleştirmek üzere olağanüstü toplandık. Yerle ilgili bir sıkıntı yok, yeter ki Adli Tıp Samsun'a kazandırılsın. Yatırımı geciktiren taraf olmak istemedik, ayrıca savcılığımızın elini güçlendirmek istedik" diye konuştu.

MHP'DEN SATIŞ İTİRAZI

Meclis oturumunda ayrıca Atakum İlçesi Balaç Mahallesi'nde yer alan akaryakıt ve LPG istasyonunun satışının Büyükşehir Belediyesi adına satış yetkisinin verilmesi de karara bağlandı. Satışın olağanüstü meclis toplantısında değerlendirilmesini eleştiren MHP'li meclis üyesi Fevzi Er, "Süreyle ilgili sıkıntı varsa 15 gün önce bu karar neden verilmedi. Olağanüstü toplanmamızın ve ayrıyetten bu kadar insana oturum parası vermemiz neden? Bu alanın satışıyla ilgili olağanüstü toplantı oluyormuş gibi bir hal var ortada. Bu yer gerçekten değerinde mi satılıyor? Yoksa satıldı ama acele mi ediliyor? Belediye başkanlarının istifa etmesiyle alakalı bir durum mu var? Bu satışın altında bir şeyler olduğunu insanlar düşünüyor, bu yüzden grup olarak bu satış teklifini reddediyoruz" dedi. İlgili madde oy çokluğu ile karara bağlandı.

ULAŞIM PLANI İÇİN EKİPLER SAHADA

Samsun'un birçok noktasında Samsun Ulaşım Master Planıyla ilgili araç sayım çalışmalarının yapıldığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Kadir Gürkan ise 'Samsun Ulaşım Master Planı, daha önceden yapılmıştı. Ancak önceden yapılan belirlemelerde bu kadar araç ve konut yoğunluğu yoktu. O açıdan planımızın güncellenmesi gerekiyordu. Biz de bunun için çalışmalara başladık. Üzerinde Samsun Büyükşehir Belediyesi yelekli elemanları araç sayımı yaparken görüyorsunuzdur. Bu kişiler sadece araç saymıyor, evlere de gidiyor. 'Bugün eve nasıl geldiniz', 'Sabah işe nasıl gittiniz?' gibi sorular sorarak, halkın ulaşım yöntemlerini analiz etmeye çalışıyorlar. Bu analizler ilçelerde de yapılacak. 3 ay içerisinde saha çalışması bittikten sonra 'modelleme', modelleme aşamasından sonra da 'yorumlama'ya geçirerek Samsun'daki kent içi ulaşım hareketi hakkında net bir verimiz olacak. Onun üzerine de yapılacak olan çalışmalar, aksiyon planı haline getirilecek" diye konuştu.

TIKA BASA DOLU OTOBÜSLERE ÇÖZÜM

Toplantıda CHP'li Meclis Üyesi Hatice Sönmez Güneş gündem dışı söz alarak, Samsun'daki otobüs ve tramvayların günün belli saatlerinde aşırı yoğun olduğunu, bu konuda Büyükşehir'in mutlaka bir çözüm getirmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine söz alan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Kadir Gürkan Samsun'a birçok otobüs daha geleceğini ifade ederek 'Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak, kent içi toplu taşımada bir ihtiyacı görerek meclisin kararı ile 70 adet otobüs alımını onaylamıştık. Devlet Malzeme Ofisinden siparişler verildi. 23 otobüsümüz geldi. Kasım sonuna kadar da 70 otobüsün de kent içi toplu taşıma alanında halkımıza hizmet vereceğini paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU