İstanbul'daki 8 yat limanının 'Mavi Kart' sistemine geçişi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla Ataköy Marina'da düzenlenen törenle hayata geçirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2011'de yayımlanan genelgeyle uygulamaya konan Mavi Kart sistemiyle turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanıyor. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında 'Mavi Kart' isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını veriyor. Verilen atıklar ise Bakanlıkça oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınıyor. Gemilerin ne kadar atık verdikleri, zamanı, sefer bilgileri gibi veriler bu yazılım yoluyla takip edilerek, kontrol altında tutuluyor.

Düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Tüm dünya ülkelerinde hızla artan nüfus, sanayileşmeden kaynaklı kirlenme, aşırı avlanma, gemi kaynaklı kirlilik ve deniz canlılarının yaşam alanlarının tahribatı gibi etkenler nedeniyle denizlerimizi kullanma ve koruma dengesini gözeten bir politika izlemeye, stratejileri geliştirmeye özen göstermektedir. Denizlerdeki kirlilik küreseldir. Tüm dünyada olduğu gibi en önemli gündemlerden birisi deniz kirliliği ile mücadeledir' dedi.

Bugün İstanbul'da 8 yat limanında bulunan atık kabul tesislerimizin de devreye alınması ile ülkemizdeki tüm yat limanlarında mavi kart sistemine geçtiklerini ifade eden Fatma Güldemet Sarı, 'Bunu başaran ilk ülke olmanın gururunu sizlerle beraber bugün hep birlikte yaşıyoruz. Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyor. Denetim birimleri tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabacı turistlerimiz tatillerinden herhangi biçimde feragat etmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor' şeklinde konuştu.

2011 yılından bugüne denizlerimizde bulunan 55 adet marinanın 47'sinde Mavi Kart sistemini başarı ile kurduklarını aktaran Bakan Sarı, 'Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelede büyük ivme kazandırdık. İstanbul Boğazı'ndan her 10 dakikada bir gemi, her 53 dakikada bir petrol veya tehlikeli kimyasal taşıyan tanker geçmektedir. Boğazlar yoluyla günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınmaktadır. Bakanlığımız kaza sonucu oluşan deniz kirliliğini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bugün 269 limanımızda atıkların düzenli bir şekilde alımını sağlıyoruz. Alınan bütün atıkların bertarafını atık su arıtma tesislerimizde katı atık depolama ve tehlikeli atık bertaraf alanlarımızı titizlikle sürdürüyoruz' ifadesinde bulundu.

'MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYIMIZ 436'YA ULAŞTI'

Bakan Sarı, '2017 yılına kadar denize kıyısı bulunan tüm illerimizde deniz çöpleri stratejik eylem planlarımızı uygulamaya alacağız ve denizlerimizi hep beraber temiz tutacağız. Tüm bu çalışmaların sonucunda temiz denizlerin göstergesi olan Mavi Bayraklı plaj sayımız 436'a ulaşmıştır. Ülkemiz bu sayı ile dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Ama hedefimiz Türkiye'yi dünyanın birinci sırasına yükseltmek. Bu başarıda payı olan herkese teşekkür ediyorum' dedi.