6-8 Mayıs tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bir otelin toplantı salonunda düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Buluşmasına Türkiye'nin farklı şehirlerinden 500'e yakın belediye başkanı, belediye yöneticisi ve akademisyenler katıldı. Dün gerçekleştirilen açılışın ardından bugün de genel kurul yapıldı.

Birliğin mevcut başkanı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Genel kurulda ayrıca, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de başkan vekili seçilirken, birliğe üye 412 belediye sayısının 433'e yükseltilmesi kararı alındı.

'ÜLKEMİZ YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİ'

Yeniden Tarihi Kentler Birliği başkanlığına seçilen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da yaptığı konuşmada, birliğin Türkiye'nin en güçlü, en geniş tabanı olan, en geniş çalışma alanına sahip ve yaptığı hizmetlerle ilgili geniş bir açılıma sahip yerel yönetim birliklerinin başında geldiğini ifade etti. Başkan Yılmaz, sorumluluklarının ve yapacakları işlerin, Türkiye'nin kültür, sanat ve tarihi değerlerinin korunmasına dönük yapılması gereken konularda sorumluluklarını arttırdığını belirterek, 'Geçtiğimiz 15 -16 yıl içerisinde ülkemiz, şehirlerimizde yerel yönetimler konusunda önemli mesafeler katetti. Şehircilik adına önemli mesafeler katedildi. Yurt dışına gittiğimizde hayranlıkla izlediğimiz yerel yönetim hizmetleri, belediyecilik hizmetleriyle ilgili örnekler bizim için artık kanıksanır hale geldi. Biz de kendi ülkemizde bu başarı öykülerinin çok daha güçlülerini, çok daha kalıcı olanlarını yazmaya başladık" dedi.

Başkan Yılmaz, şehirlerde estetik konusuyla ilgili de konuşarak, "Tarihi Kentler Birliği'yle biraz yakınlaşmış olan, birliğin asli görevleri içerisinde sayabileceğimiz estetik konusuna burada bir kez daha dikkati çekmek istiyorum. Çok az parayla yapılabilecek binaların sıvanması, boyanması ve estetik hale getirilmesi konusunda estetik kurullar kurarak, bu estetik kurulları koruma kurullarıyla da beraber çalıştırarak, üniversitelerimizi de işin içine katarak ve kentin duyarlı odaklarını, sivil toplum kuruluşlarını işin içerisine katarak bu estetik konusunda yapılabilecek bir çok iş olabilir diye düşünüyorum. Bugünkü genel kurulda göstermiş olduğunuz teveccühten ötürü şükranlarımı sunuyorum' diye konuştu.