Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın finanse ettiği "9. Uluslararası Öğrenci Buluşması" birçok şehirde olduğu gibi Samsun'da da coşkulu bir şekilde başladı.

Cumhuriyet Meydanı'na kurulan çadırlar ile onlarca ülkeden gelen uluslararası öğrenciler, Türk vatandaşlara kendi kültürlerini tanıttılar. Uluslararası öğrenciler arasında en çok dikkati çeken ise mehter başı hariç tamamı yabancılardan oluşan mehter takımı oldu. 12 farklı ülkeden 30 yabancı öğrenciden oluşan mehter takımı gösterisi ile herkesi büyüledi.

'HEPİMİZ OSMANLI TORUNUYUZ'

Yabancı mehter takımının kuruluşu hakkında bilgi veren Mehter Başı ve Milli Eğitim Bakanlığı Mehteran Hocası Zafer İşlek, 'Bu, Uluslararası Öğrenci Derneği'nin katkılarıyla oluşan bir topluluk. Yaklaşık 1.5 ay çalışarak çok kısa zamanda uzun dersler yaptık. 100 kişi katıldı, 30 kişilik mehter takımı kurduk. Bu 30 kişinin içerisinde 12 ülkeden oluşan gençlerimizle dünyada bir ilki yaptık. Osmanlı'yı çok seviyorlardı. Bize de böyle bir teklif gelince gönüllüleri aradık. 30 sağlam gönüllü öğrenci bulduk. Adını da 'Uluslararası Mehter Takımı' olarak kurduk. Mehter takımında Afganistan, Türkmenistan, Somali, Amerika, Suriye, Zambiya, Güney Afrika ve birçok ülkeden öğrenci var. Hepimiz Osmanlı torunuyuz' dedi.

Mehter takımına katıldıkları için çok mutlu olduklarını belirten yabancı öğrenciler de Osmanlı İmparatorluğu'nu geçmişte yaptıkları yenilikler yüzünden sevdiklerini belirterek mehter takımına girmeye gönüllü olduklarını ifade ettiler.

Bugün halka açılan 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın resmi açılışı yarın protokolün katılımı ile gerçekleşecek.