Havza Belediyesi tarafından özel bir restoranda düzenlenen yemeğe, Kaymakam Alper Tanrısever, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Havza Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Acar, Havza ve Köylerini Sevenler Derneği Başkanı Ahmet Güngör, Havza 25 Mayıs Derneği Başkanı Osman Teber, protokol üyeleri ve sivil toplum kurumlarının temsilcileri katıldı.

AVRUPA'DA DA DÜZENLENİYOR

İkiz, kaz tiridinin yöresel bir lezzet olduğunu belirterek, "Uzun uğraşlar sonucu bölgemiz adına kaz tiridinin patentini aldık. Kış aylarının vazgeçilmezi tirit Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Samsun Kaz Tiridi' adı ile patentlendi ve tescili yapıldı. Tirit kazların asılması ile yapılır ve yaklaşık 3 - 4 saat sürer. Tiritteki asıl amaç yemek değil. Uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır. Bu geleneği tanıtmak için 11 yıldır Samsun başta olma üzere İstanbul'da tirit geceleri düzenledik. Avrupa'da farklı şehirlerde tirit gecesi düzenlemekteyiz" dedi.

FARKLI TAD

Kaymakam Tanrısever ise bölgesel olarak bilinen tiridin tüm yurtta tanıtılması gerektiğini belirterek, "Birçok yerde tirit yapılmakta. Fakat Havza'da yapılan tirit gerek yapılışı, gerek sunumu ile farklılık göstermekte. Bölgemizde turizmde farklı bir damak tadı olarak öne sürebileceğimiz yemeklerden biridir tirit. Sayın Başkanım ve ekibi tirit ve ilçemizin tanıtımı için önemli çalışmalar yapmakta. Havza Kaymakamlığında kaz yetiştiriciliği ve işlenmesi ile ilgili proje hazırlığındayız" diye konuştu.

TANINIR BİR ÜRÜN

Havza TSO Başkanı Erkan Acar ise gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Tirit tanıtımlar sayesinde tanınır bir ürün haline geldi. Havza olarak tiride bağlı bir ekonomi gelişmekte. Kaz yetiştiriciliği, işlemesi ve kaz tüyünün ilçe ekonomisinde yer alması için çalışmalara başladık" ifadesinde bulundu.
Konuşmaların ardından yerel sanatçılar türküler seslendirdi. Konuklara tirit ikram edildi.