Engellileri sömürmeyi bırakın

Samsunlu Engelli Dernekleri, cadde ve sokaklarda engellilere bağış maksadıyla satılan dergilere tepki gösterdi. Altınokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit, ''İnsanları sokakta taciz ederek dergi satmaya çalışıyorlar. Artık engellileri sömürmeyi bıraksınlar'' dedi.

Samsun'da faaliyet gösteren engelli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehrin kalabalık yerlerinde satılan engelli dergilerine ve diğer ürünlere tepki gösterdi. Satılan ürünlerin engellilerle hiçbir alakası olmadığını ifade eden engelliler, konuyla ilgili yetkililerin bir düzenleme getirmesini gerektiğini söyledi.

İNSANLARI TACİZ EDİYORLAR

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara gibi şehirlerden gelip üniversiteli gençlere çok az bir ücret karşılığında bu dergileri sattırdıklarını söyleyen Altınokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit, ''Bunlar engelliler adına yapılan çalışmalar değil. Engelliler sömürülerek böyle bir gelir elde ediliyor. Bizim onurlu yaşamımıza da zarar veriyorlar. Yasal bir boşluk var, bu fırsatçılar da bunu kullanıyor. Sahte makbuzlar ve belgeler hazırlanıyor. Bir yaptırımı da yok. Samsunlular duyarlı insanlar olduğundan sokaklarda bu insanlara yardım ediyor. Makbuzsuz hiçbir işlem yapılamaz. Samsunlular paralarını nereye verdiklerini araştırsınlar. Bir sürü ihtiyacı olan insan var, sömürülere artık kanmasınlar. İnsanlara dergi satmak için sokakta resmen taciz ediyorlar, dakikalarca peşinizden yürüyüp elinize tutuşturmaya çalışıyorlar. Bu çok çirkin bir şey. Artık engellileri sömürmekten vazgeçsinler. Samsun Valiliği'ne ve emniyet müdürlüğümüze konuyla ilgilenmeleri için çağrıda bulunuyorum'' şeklinde konuştu.

YARDIM DEĞİL TİCARET

O ürünlerin engelli yararından daha çok ticari olduğunu düşündüklerini ifade eden Samsun Engelli Dernekleri Federasyonu (SAMEF) Başkanı Mehmet Akbulut, ''Bizim bu çalışmalar hakkında bilgimiz yok. Çünkü başka şehirlerden geliyorlar. Engelliler adına farklı farklı yardım talepleri olduğu kulağımıza geliyor. Bazen bizim de kapımıza geliyorlar, araştırmaya kalktığımızda da gidiyorlar. Bu işin gönüllü yapılıyor olması lazım. İnsanları bu ürünleri satmak için sigortalı iş garantisiyle alıp onları da mağdur ediyorlar. Biz bu sektörün ne olduğunu tam olarak anlamış değiliz. Yetkilileri ve vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Vatandaşlarımız eğer yardım etmek istiyorsa, birebir iletişime geçtikleri yerlerde yardım yapmalı'' dedi.

VATANDAŞ DA ŞİKAYETÇİ

Engelliler adına toplanan paraların nereye gittiğinin belli olmadığını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu ise, ''Bizim hakkımız ve gururumuzla kimse oynamasın. Bu paraların nereye gittiği de belli değil. Bizleri kullanarak para kazanıyorlar. 3 ay önce Samsun'da şube açıp dergi satan bir kişi, sahilde vatandaşlar tarafından engelliler adını kullanıyor diye darp edildi. Polisler geldiğinde o kişi şikayetçi olamadı. Yasalarda boşluk var, umarız bu boşluk düzelir. Samsun'un engellisi, Samsun'a yetiyor. Biz bu kişiler yüzünden faaliyet yapamıyoruz. 10-16 mayıs sakatlar haftası nedeniyle, bu aralar telefon açıp 50 lira karşılığında bilet satmaya çalışanlar da var. Sokakta bazen vatandaş da bizi çevirip soruyor, bu kişilerden şikayet ediyor. Yetkililerin bu konuyla ilgili düzenleme yapmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

DERNEK ADLARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Samsun Engelli Kadınlar Derneği Başkanı Selma Gündoğdu, "Biz de dernek yönetiyoruz ama el emeklerimizi satarak istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Dernekler adına yapılan dergi satışlarında sürekli dernek isimleri değişiyor. Aynı kişiler, farklı dernekler adında ortalıkta dolaşıyor. Bana hiç doğru gelmiyor. Vatandaş bu dergileri almamalı. Çünkü bu paraların nereye gidildiği bilinmiyor. Dergideki dernekler Samsunla alakalı değil. Gerçek dernekçilik, üreterek ve projeler yaparak maddi kazanç elde edilmesiyle olur. Sokakta zorla dergi satmaya çalışıyorlar, kolunuzdan tutup çekiyorlar. Konunun takibi yapılmalı'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU