PTT 1. Lig'de 33. Hafta bugün oynanacak olan 1461 Trabzonspor – Denizlispor mücadelesiyle sona erecek. Kümede kalma yarışında son derece önemli olan bu mücadele, gelecek hafta oynanacak olan 1461 Trabzonspor – Balıkesirspor mücadelesini de yakından ilgilendiriyor. 1461 Trabzonspor kazandığı takdirde, kümede kalmayı garantiliyor ve gelecek hafta Balıkesir deplasmanına rahat bir şekilde gidiyor.

Son haftaya girilirken, PTT 1. Lig'de hem kümede kalma, hem ilk 2'den direkt Süper Lig'e çıkma, hem de play-off mücadelesi tüm hızıyla sürüyor.

Samsunspor'un kendi evinde Yeni Malatyaspor'la berabere kalması Samsunspor'u play-off iddiasından saf dışı bırakırken, rakip Balıkesirspor'un da Boluspor deplasmanında kazanması Samsunspor'un kazansa dahi saf dışı kalmasına neden olacaktır.

İLK İKİ MÜCADELESİ

Alanyaspor ile Kardemir Karabükspor arasında yaşanan ilk iki mücadelesinde bu hafta oynanan maçlar son derece zorlu geçti. Hem Alanyaspor, hem de Karabükspor son dakikalarda buldukları gollerle galip gelmeyi başardı. Fakat son hafta Alanyaspor'un Giresunspor deplasmanına, Karabükspor'un da Göztepe deplasmanına gidecek olması, yaşanan ilk 2 mücadelesinin ne derece zorlu geçeceğini gözler önüne seriyor.

Alanyaspor Giresunspor deplasmanında kazandığı takdirde direkt olarak Süper Lig'e çıkacak. Berabere kalması halinde ise rakibi olan Karabükspor'un Göztepe deplasmanında puan kaybetmesini bekleyecek. Alanyaspor kaybeder, Karabükspor kazanırsa, ilk ikiden çıkan takım Karabükspor olacak. Alanyaspor kaybeder, Karabükspor berabere kalırsa, ikili averajda Karabükspor'a üstün olan Alanyaspor Süper Lig'e adım atacak.

Tüm bu ihtimallere göre, Karabükspor'un Göztepe deplasmanında kaybetmemesi gerekiyor. Son hafta Alanyaspor deplasmanında çok mücadeleci bir futbol ortaya koyan ve rakibini zorlayan Göztepe'nin, son maçta da Karabükspor'a karşı aynı mücadeleyi ortaya koyacağı düşünülüyor. Karabükspor rakibini yenemediği takdirde, Süper Lig umutları play-off mücadelelerine kalıyor.

Alanyaspor ise deplasmanda play-off iddiasını sürdüren Giresunspor'la oynuyor. Giresunspor'un play-off oynaması için beraberlik yetmeyebilir. Bu nedenle Giresunspor'un bu maça mutlak 3 puan parolasıyla çıkacağı biliniyor. Giresunspor berabere kaldığı takdirde Elazığ ve Balıkesirspor'un rakiplerini yenmesi halinde, Giresunspor play-off potasından saf dışı kalıyor.

İlk iki mücadelesi , play-off mücadelesi ve kümede kalma mücadelesi tamamen birbirine bağlı diyebiliriz.

PLAY-OFF MÜCADELESİ

Play-off mücadelesinde Balıkesirspor, Giresunspor ve Elazığspor play-off'lara kalmak için yarışıyor. Giresunspor son hafta kendi evinde Süper Lig isteyen Alanyaspor ile karşı karşıya gelecek. Elazığspor deplasmanda Adanaspor ile karşılaşırken, Balıkesirspor ise son hafta kendi evinde 1461 Trabzonspor'u konuk edecek.

1461 Trabzonspor bugün oynanacak mücadelede galip gelememesi halinde, son hafta oynayacağı Balıkesirspor maçından mutlak puan ya da puanlar almak zorunda. Puan ya da puanlar alamadığı takdirde küme düşen ekibin 1461 Trabzonspor olma ihtimali son derece yüksek görünüyor. Bu nedenle, gelecek hafta oynanacak mücadele büyük bir önem taşıyor. Balıkesirspor son hafta kendi evindeki mücadeleyi kazansa dahi, rakibi olan Elazığspor Adana deplasmanından 3 puan çıkardığı takdirde play-off oynamaya hak kazanamıyor. İkili averajda Elazığspor'a kötü olan Balıkesirspor, rakibinin Adana deplasmanında puan kaybetmesini bekleyecek.

Giresunspor kendi evinde oynayacağı Alanyaspor mücadelesinden 3 puan çıkardığı takdirde play-off oynamaya hak kazanıyor. Fakat Alanyaspor'un ilk iki yarışındaki durumu düşünüldüğünde, bu maçın da son derece zor olacağını ifade etmek gerekiyor. Berabere bitmesi halinde ise puanını 51 yapacak olan Giresunspor, Balıkesirspor ve Elazığspor'dan bir tanesinin puan kaybetmesini bekleyecek. Giresunspor berabere kalır ve iki rakip kazanırsa, Giresunspor play-off dışında kalıyor.

Elazığspor, play-off yarışının belki de en rahat takımlarından bir tanesi olarak görülüyor. Hiçbir iddiası kalmayan Adanaspor deplasmanına gidecek olan Elazığspor, maçı kazandığı takdirde rakiplerinin ne yaptığına bakmadan play-off oynamaya hak kazanıyor. Maçın berabere bitmesi halinde ise, Balıkesirspor'un kazanamaması Elazığspor'a yetiyor. Giresunspor kaybeder, Elazığspor berabere kalır ve Balıkesirspor da berabere kalırsa 3 takım aynı puanda kalıyor. Bu durumda da 3'lü averaj devreye giriyor.

3'LÜ AVERAJDA KİM ÜSTÜN?

3 takım arasında yeniden kurulan ligde Giresunspor 6 puan toplamış görünüyor, Elazığspor 6 puan, Balıkesirspor ise 2 puan toplamış görünüyor. Bu durumda Giresunspor ile Elazığspor'un 3'lü averaj ligindeki averajlarına bakılıyor.

Elazığspor toplam attığı gol 6, toplam yediği gol 5

Giresunspor toplam attığı gol 6, toplam yediği gol 5

Her ikisinin de +1 averajı bulunuyor. Böyle bir durum gerçekleştiği takdirde, genel puan tablosunda averajı iyi olan takım üstün sayılır. Elazığspor 33. Hafta geride kalırken +6 averajda, Giresunspor ise +9 averajda bulunuyor. Son hafta yaşanacak olanlarla birlikte bu averaj tablosu değişebilir. Bu nedenle 3'lü averajdan kimin çıkacağı konusu da son haftaki maçlarda belli olacak diyebiliriz. Fakat olası bir 3'lü averaj sisteminde Balıkesirspor'un play-off oynama şansı kalmıyor.

KÜMEDE KALMA YARIŞI

Kümede kalma mücadelesinin belki de en önemli maçı, bugün oynanacak 1461Trabzonspor – Denizlispor karşılaşması olacak. Trabzonspor Denizli temsilcisini yendiği takdirde kümede kalmayı garantileyecek. Denizlispor puan ya da puanlar aldığı takdirde ise, mücadele son hafta oynanacak 3 müsabakaya kalacak.

Son hafta, Denizlispor kendi evinde Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'la karşılaşacakken, 1461 Trabzonspor deplasmanda Balıkesirspor'la karşılaşacak. Şanlıurfaspor ise kendi evinde Adana Demirspor'la oynayacak.

Denizlispor deplasmanda 1461'i yendiği takdirde, gelecek hafta kendi evinde GBB maçını kazanması halinde ligde kalacak. Maç berabere biterse, Denizlispor son hafta kazanıp, 1461'in Balıkesir deplasmanında puan kaybetmesini bekleyecek. Eğer Denizlispor yenilirse, son hafta tek rakip olarak Şanlıurfa kalacak. Urfa temsilcisinin gelecek hafta kendi evinde oynayacağı Adana Demirspor mücadelesinden 1 puan alması dahi, Denizlispor GBB'ye karşı kazansa dahi Denizli temsilcisinin küme düşmesine neden olacak. Bu nedenle, Denizlispor'un bu hafta 1461 maçından mutlak puan ya da puanlar çıkarması, kümede kalmak için son derece önemli görünüyor.