Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve devam ettirilmesi amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü "Karayolu Trafik Güvenliği Günü", bu günü takip eden hafta ise "Karayolu Trafik Haftası" olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Samsun Cumhuriyet Meydanı'na düzenlenen sergiler ve simülatörler ile vatandaşlara emniyet kemeri ve trafik kuralları hakkında uygulamalı bilgilendirmeler yapıldı.

Etkinlikler ilk olarak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada meydan dış cephe kaplaması yapan işçilerden bazıları çalışmalarına devam etti. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından meydanda bulunan bir vatandaştan İstiklal Marşı'nda durmayan işçilere bağırdı. Durum, çevredekilerin araya girmesiyle tatlıya bağlandı.

Trafik haftası etkinliğinin açılış konuşmasını Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran yaptı. Kavuran, Türkiye'de gerçekleşen trafik kazalarının çoğunun dikkatsizlik ve alkollü araç kullanmaktan meydana geldiğini ifade etti.

'680 YARALAMALI TRAFİK KAZASI, 8 ÖLÜ'

İlk 3 aylık dilimde Samsun'da gerçekleşen trafik kazaları hakkında bilgiler veren İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, 'Her yıl düzenlenen trafik haftasının amacı, her yaştaki vatandaşımızın dikkatini trafik konusu üzerine çekerek bu konuda daha duyarlı bir toplum oluşturmaktır. Günde ortalama 50 bine yakın aracın geçiş yaptığı ilimiz karayollarında zaman zaman üzücü kazalar meydana gelmektedir. 2015 yılında Samsun il genelinde jandarma ve polis trafik birimleri sorumluluk alanında 3 bin 588 yaralamalı, 66 ölümlü trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 82 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin 272 kişi ise yaralanmıştır. 2016 yılında il genelinde ilk 3 aylık dilimde jandarma ve polis trafik birimleri sorumluluk alanında 7 adet ölümlü trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 680 yaralamalı trafik kazsı meydana gelmiş, bu kazalarda ise bin 117 kişi ise yaralanmıştır. Meydana gelen kazaların sebeplerine bakıldığında insan unsurunun ön plana çıktığı görülmektedir. Kazaları azaltmak için özverili çalışmalarımıza devam etmekteyiz' dedi.

Etkinlikler, daha sonra çeşitli aktiviteler ile devam etti. Etkinliklerde ayrıca okullarda yapılan trafik kazaları konulu karikatür yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Etkinliğe Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, SAMULAŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan, askeri ve mülki erkan katıldı.