Yılbaşına sayılı günler kala bankalar, yüzde 1,15 ila 1,30 faizle 48 aya ve 100 bin liraya varan kredi fırsatları sunarken, tüketici dernekleri, vatandaşları aylarca borç ödemek zorunda kalabilecekleri yönünde uyardı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, tüketicilerin kesinlikle borçlanmaktan sakınmaları gerektiğini söyledi. Ağaoğlu, milyonlarca aile kredi kartı borçları nedeniyle zor durumdayken, bankaların "cazip" diyerek sunduğu kredilere temkinli yaklaşmak gerektiğini vurguladı.

Pek çok ailenin, kredi borçları yüzünden ödeme güçlüğü çektiğini hatta temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını anlatan Ağaoğlu, "Yüzde 1,15-1,30 arasında faiz vaadi cazip değildir. Bu 1,30'dan hesaplandığında bileşik faizi yıllık yüzde 30'a yaklaşmaktadır. Yani 100 bin lirayı aldığınızda bir yıl sonra aslında cebinizden çıkan para miktarı 130 bin lira civarında olacaktır. Aksi halde bir yılbaşı gecesi için 100 bin lira kredi sunulmasının mantıklı bir izahı yoktur. Burada amaç para satmak ve o paranın üzerinden para kazanmaktır. Tüketiciler bilinçli davransın, borç almaktan kaçınsın. Aksi halde bir gece için alacakları keyif, aylar, yıllar boyu kendilerine acı olarak yansıyacaktır" dedi.