Samsun'da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı'na Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün, Karadeniz Engelliler Federasyonu'nun, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şube Başkanlığı'nın, Samsun Engelli Kadınlar Derneği'nin, 6 Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi'nin, Medikal Park Samsun Engelli Gücü Gençlik ve Spor Kulübü'nün, Bedensel Engelliler Spor Kulübü ve Körler Eğitim ve Kalkındırma Derneği'nin anıta çelenk sundu.

ACIMAYIN HAKKIMIZI VERİN

Engelli sivil toplum kuruluşları ardına konuşan Karadeniz Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Davut Gökmen, 'Engellilik tüm insanlığın ortak sorunu olduğundan, engelliler haftası sadece ülkemizde değil, Birleşmiş Milletler'e üye yaklaşık 192 ülkede aynı tarihlerde kutlanmaktadır. Anayasamızca ve 5378 sayılı Engelli Kanunu ile diğer kanunlarımız tarafından devletimizce verilen haklarımızdan özellikle erişebilirlik ve ulaşabilirlik hakkımızın yerel yönetimler ve kurumlarca hayata geçirilmediğini veya göstermelik uygulamaların yapıldığını üzülerek görmekteyiz ve bizzat yaşamaktayız. Bir de, engellilik konusunda 'acıma duygulu' bakmaktan ziyade 'hak temelli' olarak yaklaşılmasını istiyoruz. Yapılanların da günü kurtarmak veya kanun gereği verilecek cezalardan kurtulmak amacı yerine 'bir gün herkese gerekli olabilecek düşünülerek' kalıcı olarak yapılmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz' dedi.

HERKES ENGELLİ ADAYI

Herkesin birer engelli adayı olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 'Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında engellilikle ilgili gerek ülkemizde gerekse bütün dünyada var olan sorunları ortaya koymak, farkındalığı arttırmak amacıyla bir takım etkinlikler düzenlenmektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda il bazında kurduğumuz komisyon ile ilgili Samsun Valiliğimiz koordinesinde kamu kurum ve kuruluşları, engelli sivil toplum dernekleri ile birlikte etkinlikleri bir çatı altında toparladık. Buradaki amacımız, engelli sivil toplum kuruluşlarının yapmış oldukları etkinlikleri diğer kuruluşların ve derneklerinde katılımlarının en üst düzeyde gerçekleşmesini sağlamaktı. Bakanlık olarak temel prensibimiz engellilik ile ilgili var olan sorunları ortadan kaldırmaktır. Hepimiz bir engelli adayıyız. Bunun farkında olarak toplum içerisinde var olan engelliler ile ilgili onların sorunlarının en aza indirilmesi, toplumsal hayata katılım ve katkılarının sağlanması amacıyla somut adımlar atmamız gerekiyor' diye konuştu.