Çeşitli basın organlarında esnaf ve sanatkarlar için kamuoyuna açıklanan iş yeri kapanma verilerinin eksik bilgi içerdiğini belirten Samsun ESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, 'Yalan, yanlış ve eksik bilgilerle hükümeti, 'esnafı eziyor' pozisyonunda göstermek yanlıştır. Sadece sayısal verilere dayanarak esnaf üzerinden geneli kapsayan ekonomik değerlendirmede bulunmak açıklamada bulunan kişilerin gerçek manada temsil ettikleri esnafların sorunları ile ilgisiz olduklarını ortaya koymaktadır' dedi.

2015 yılı Kasım ayı itibariyle 11 aylık süre içersinde toplamda kapanan iş yeri sayısının bin 844 dolayında olduğunu belirten Güler, 'Buna mukabil açılan iş yeri sayısı esnaf ve sanatkar bazında bu sayının yaklaşık iki katı yani 3 bin 996 civarındadır. Geçmiş yıllara göre değerlendirildiğinde bu sayı ortalamanın altında değildir. Çeşitli alanlarda 491 meslek dalında toplamda yaklaşık 35 bin kayıtlı esnafın faaliyet gösterdiği Samsun'da 6 bin kadar kayıt dışı faaliyet gösteren iş yeri sahibinin olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Sicil Müdürlüğümüze ilettiği bilgilerle tarafımızdan tespit edilmiştir. Kayıt dışı ile mücadele kapsamında bu esnafların kayıt altına alınması yönünde geceli-gündüzlü çalışma yürütmekteyiz. Tahminim 2016 yılının ilk dönemine kadar bu çalışmayı neticelendireceğiz. Bu sayede istatistiksel olarak esnaf ve sanatkar sayımızı 40 binin üzerine çıkaracağız. Rakamlar göz önüne alındığında Türkiye genelinde iller bazında ilk 10'u zorlamaktayız' diye konuştu.

'EKSİK BİLGİ YANLIŞ KANAAT OLUŞTURUR'

Samsun'da aktif olarak 72 odanın bulunduğunu ifade eden Güler, 'Samsun'da faal 72 oda bulunmakta ve istatistiki bilgiler bu meslek kuruluşları bünyesinde dağılım göstermektedir. Esasen hiçbir meslek odası tek başına belli bir meslek dalında çeşitli rakamlar ortaya koyarak genel bir yargıda bulunamaz. Çünkü aynı meslek dallarından hem merkezde hem de ilçelerimizdeki odalarda da esnaflar bulunmaktadır. Samsun adına belli bir meslek dalında ekonomik düzeyde genel bir değerlendirme yapmak ancak bu bütünlüğü sağlamakla mümkündür. Diğer taraftan kamuoyunu eksik bilgilendirme yanlış kanaatlerin oluşmasına sebep olabilir. Esnaf ve sanatkar kesiminin her yönden zorluklar içerisinde ayakta kalma mücadelesi verdiği tüm kesimlerce zaten bilinmektedir. Bu durumu belli bir odanın sadece rakamsal boyutta azalan veya artan üye sayısıyla sınırlandırmak ve bunun üzerinden kamuoyuna açıklama yapmak bu anlamda yanlış bir tutumdur. Ben bu çerçevede meslek odası başkanlarımızın bu tür beyanatları vermeden önce hem kendi meslek gruplarındaki esnaf ve sanatkarların sorunlarını detaylı algılamalarını hem de rakamsal bilgi paylaşımı yapmadan önce üst kuruluş olarak birliğimizle irtibatlı olmalarını tavsiye ediyorum. 2015 yılı Kasım ayına kadar geçen sürede belirtilen odada gerçekleşen iş yeri kapanış sayısı gerçekte 115'tir. Buna mukabil bu süre zarfında 72 adet esnaf kayıt olmuştur. Yine aynı dönem içerisinde vergi kaydını tuhafiye ve tekstil alanında açtırmış fakat henüz kayıt yaptırmamış 75 adet iş yeri sahibi bulunmaktadır. Diğer taraftan kapanan iş yeri ve iş yeri sahiplerinin durumuna bakıldığında belli bir kısmının vergi mükellefiyetlerini tekrar açtırdığı, çalışma bölgesi değişikliği yaptırdığı veya meslek değişikliği ve emeklilik hallerinden dolayı devir ettiği görülmektedir' şeklinde konuştu.

'İŞ YERİ AÇILIŞLARI KAPANIŞLARINDAN FAZLADIR'

Her yıl ortalama kapanan iş yeri sayısının iki katı kadar iş yeri açılışının gerçekleştiğini belirten Güler şöyle devam etti: 'Kapanan iş yerlerinden birçoğu da başta emeklilik işlemlerine bağlı devir olmak üzere meslek değişikliği ve benzeri nedenlerdendir. İflas noktasında kapanan iş yeri sayısı bu noktada açılışlara istinaden 4/1 oranındadır. Diğer taraftan bu veriler, yıllık dönemsel periyotlar göz önüne alındığında ekonomik gelişmeler, teknolojik değişimler ve mevsimsel anlamda meslek grupları bazında çeşitlilik gösteren tüm parametrelere göre çeşitlilik gösterebilir. Yani tüm bu bilgiler ışığında belli bir meslek grubu ile ilgili değer yargısı oluşturmak o meslek dalının hem Samsun'da hem de ülke genelinde içinde bulunduğu konjonktürü layıkıyla algılamak ve temsil edilen esnaf ve sanatkar erbabının sorunlarıyla gerçek manada ilgilenmekle olur. Bunun dışında esnaf ve sanatkar adına ortaya konacak her tür bilginin doğruluğunu araştırma ve kamuoyuna açıklama mecburiyetimiz bulunmaktadır.'

ESNAFA VERGİ VE KREDİ MÜJDESİ

AK Parti hükümetinin açıklayacağı 'Eylem Planı'nda esnafa vergi ve kredi müjdelerinin olduğunu ifade eden Güler, açıklamasını şöyle tamamladı: 'AK Parti hükümet'inin 'Eylem Planı'nda açıklanan basit usulde vergilendirilmeye tabi küçük esnafın, 8 bin liraya kadar beyan ettiği kazancı vergiden muaf olacak. Samsun genelindeki 35 bin esnaftan yaklaşık 15 bini bu imkandan istifade edebilecek. Bu haber esnafımız için büyük bir müjdedir. Bakkal, taksici, berber, manav, camcı, aynacı gibi pek çok esnaf basit usulde defter tutuyor. 64'üncü AK Parti iktidarının 'Eylem Planı'nda Başbakanımızın açıkladığı bu müjde 15 bin esnafımızı içine almaktadır. Diğer taraftan hükümetin 'Eylem Planı'nda esnafa yönelik ikinci müjde, sıfır faizli kredi oldu. İhtiyaç halindeki esnafa sıfır faizle 30 bin lira kredi verilecek. Eylem planındaki bu madde de zor durumdaki esnaf için can suyu olacaktır. Diğer yandan AK Parti hükümetinin açıklamış olduğu eylem planında esnaf ve sanatkarlarımız için birçok düzenlemede gündemde kalacak. Çalışan emeklilerden alınan yüzde 10'luk kesinti tamamen kaldırılacak. Yeni iş kuran gençlerimize 50 TL'ye kadar hibe ve geri ödemesiz 100 bin TL'ye kadar faizsiz nakdi kredi desteği sağlanacak. Tüm bunların yanı sıra çok kısa sürede hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ticari anlamda esnaflar üzerindeki ekonomik darboğaz önemli oranda açılmış olacak.'