Karadeniz'in en büyük geçim kaynağı olan ve 2 milyondan fazla insanı direkt olarak etkileyen fındık, üreticileri memnun etmemeye devam ediyor. 14 ile 15 TL arasında piyasaya giren ve fındık alımlarının başlamasının ardından 7-8 TL'ye kadar düşen fındık fiyatları, son günlerde biraz kıpırdanma gösterse de, memnun etmemeye devam ediyor. Fındık fiyatları son dönemde 8 ile 10 TL arasında değişirken, üreticilerin umudu satımların başlamasıyla birlikte 14-15 TL'ye değer bulan fındığın fiyatının tekrar 14-15 TL civarına yükselmesi olarak gösteriliyor.

Fındık fiyatlarının bu seviyede seyretmesinin en büyük nedeni olarak tekelleşen piyasada belirli bir kesimin fındığı elinde tutması ve üreticinin sahipsiz bırakılması olarak gösteriliyor. Aynı zamanda emanete bırakılan fındıkların da fındık fiyatlarındaki erimede büyük bir rolü olduğu söyleniyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Üreticinin umudu fındık fiyatlarının tekrar çift hanelere çıkması olurken, fındık fiyatlarında çift hanelere ulaşan tek bölge Giresun bölgesi olarak biliniyor. En yüksek 10 TL'den fındık alımının yapıldığı Giresun'da, fındık üreticilerinin belirli bir kesimi 10 TL'lik fiyatla elindeki fındığı çıkarırken, belirli bir kesim ise fındığını bekletmeye devam ediyor. Bu sene rekoltenin düşük olması ve fındık sezonunun açılmasıyla birlikte fındık fiyatlarında artış yaşanacağı beklentisi, üreticilerin güncel fındık fiyatları üzerindeki tek umudu olarak biliniyor.

Güncel fındık fiyatları:

Giresun: 09,30 – 10,00 TL

Samsun: 09,00 – 09,50 TL

Çarşamba: 09,00 – 09,50 TL

Terme: 08,50 – 09, 00 TL

Fatsa: 09,00 – 09,50 TL

Ordu: 08,75 – 09,25 TL

Ünye: 08,50 – 09,00 TL

Trabzon: 08,25 – 08,75 TL

Güncel fındık fiyatları bu şekilde seyrederken, özellikle Ordu ve Trabzon'da fındık fiyatlarında kıpırdanmalar yaşanmaması üreticilerin kara kara düşünmesine sebep oluyor. Geçtiğimiz aylardaki güncel fındık fiyatlarına göre artış gösterse de, yine de güncel fındık fiyatlarının istenilen düzeyde olmadığı belirtiliyor. Samsun'da ise fındık fiyatları 9 ile 9,50 TL arasında değer görürken, Terme'de fındık fiyatı ufak bir düşüş gösteriyor.

TMO FINDIK ALIMI YAPACAK

Özellikle Karadeniz yöresinin en önemli geçim kaynağı olan fındık için, TMO'nun devreye gireceği haberleri üreticilerin gözünü TMO'ya dikmesine sebep olurken, TMO Genel Müdürü Ayhan Karayama tarafından yapılan açıklama, fındık fiyatlarının TMO müdahalesiyle eski halinde döneceği iddiasını ortaya çıkardı. Karayama, kuracakları bir şirket üzerinden çay, fındık gibi ürünlerin alımını yapacaklarını söylerken, 'Bu ürünler para etmezse, üreticinin zarar etmemesi için ürünleri alıp satış marketlerimizde ya da piyasadaki diğer marketlerde satışa sunacağız.'dedi.

Ayrıca TMO Genel Müdürü Karayama, fındık alımı için hazırlık yaptıklarını ifade ederken, 'Şu anda fındık fiyatları yükseliyor, düşüş trendine girerse alım yetkimizi kullanırız' dedi.

FINDIK ÜRETİCİLERİNE ÖNEMLİ UYARI

TMO Genel Müdürü'nün bu açıklamasından önce açıklamalarda bulunan Trabzon Milletvekili Salih Cora da, fındık üreticilerinin gönüllerini ferah tutması gerektiğini ifade ederek, üreticilerin ellerindeki fındığı satmaması gerektiğini ifade etmişti. İlerleyen günlerde fındık fiyatları konusu üzerinde birtakım çalışmalarımız olacak diyen Cora, özellikle TMO'nun 14 TL gibi bir fiyattan fındık alımı yapacağını ifade etmişti.

Cora, 'Düşüş nedeni sürekli olarak şikayet alıyoruz. Bu duruma bir çare bulmak için yeni bir proje geliştirildi. Bu nedenden dolayı Tarım Kredi Kooperatifi'nin aşırı düşüşler sırasında piyasa değerinin altına düşmemesi için piyasaya müdahale ederek ürün alacak. Fiyatı dengeleyecekler. Aldıkları ürünleri de kurmuş oldukları yeni şirkette pazarlayacaklar.' demişti.

Salih Cora ve Karayama'nın fındık fiyatları açıklamaları üreticileri memnun ederken, özellikle emanette bekleyen fındıkların ve depolarda bekletilen fındıkların randımanının düşmemesi için yoğun çaba gösteriliyor. Bu sene fındıkta yaşanacak rekolte düşüşü nedeniyle fındık fiyatlarında artışların meydana gelmesi beklenirken, geçen seneden emanette duran ve depolarda bekletilen fındıkların piyasaya sürülmesi ile birlikte fındık fiyatlarında yine düşüş olması ihtimali bulunuyor.

Emanetteki fındıklar ve depolardaki fındıklar olmasaydı, bu sene rekolte nedeniyle fındık fiyatlarının 20 TL gibi rakamlara yükselebileceği ifade ediliyordu.