Kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çomar, Yenihayat, Hatap barajlarında geçtiğimiz yıl 13 milyon metreküp olan su seviyesi eriyen kar suları ve bahar mevsiminde etkili olan yağışlarla birlikte bu yıl 21 milyon metreküpe ulaştı. 2015 yılında yaşanan kuraklıkla birlikte içme suyu konusunda kırmızı alarmın verildiği Çorum'da bu yıl içme suyu konusunda problem gözükmüyor.

Koçhisar Barajı'ndan su getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, içme suyu isale hattı projesinin bitmek üzere olduğunu açıkladı. Koçhisar barajında 90 milyon metreküp su bulunduğunu açıklayan Zahir, proje tamamlandığında buradan Çorum'a yıllık 12 milyon metreküp su geleceğini, bunun da şehrin bir yıllık su ihtiyacını karşılayacağını ifade etti.

Koparan Deresi Derivasyon projesinin bu yıl tamamlanacağını dile getiren Zahir, bölgedeki yapımı devam eden derivasyon kanallarının devreye girmesiyle birlikte Yenihayat barajına yıllık 3 milyon metreküp ekstradan su geleceğini sözlerine ekledi.

Her alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirilen projelerle büyük bir değişime imza atan Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürüyor. Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL'ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarını artık bilgisayar ortamında tespitini sağlıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su İşleri Müdürlüğü bünyesinde bir ekip, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor.

Zaman içerisinde çeşitli etkenler sebebiyle içme su şebekesinde meydana gelen kayıp ve kaçakların, su şebekesinin geçtiği yerlerde kayıp kaçaklara bağlı yüzey bozukluklarının ve su israfının önüne geçmek, su şebekesinin daha sağlıklı işletilmesini sağlamak üzere Belediye tarafından satın alınan tam donanımlı su şebeke kayıp kaçak aracı, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık 3 milyon milyon metreküp su tasarrufu sağlanırken, milyonlarca TL kaynağında israf edilmesinin önüne geçti.