Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, obezitenin (şişmanlık) şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıkların yanı sıra bebek dünyaya getirmek isteyen çiftler için büyük problem oluşturduğuna dikkat çekti.

'YAĞ İÇİNDEKİ HORMON DENGESİZLİĞİ SPERMİ ETKİLİYOR'

Obezitenin erkek ve kadında çocuk sahibi olma şansını azalttığını vurgulayan Gürgan, 'Erkeklerde şişmanlıkta ortaya çıkan yağ içindeki hormon dengesizliği direkt olarak sperm yapımını etkiliyor ve sperm kalitesini düşürüyor. Sperm gittiği zaman yumurtayı dölleyemiyor. Bu sadece bir tanesi, diğer taraftan sayıyı düşürüyor. Belli yönde hareketi düşürüyor. Bir de tabii ki cinselliği negatif olarak etkiliyor. Sonuçta kilolu bir erkeğin sağlıklı çocuk sahibi olma şansı azalıyor. Bununla birlikte şişmanlığa hareket azlığı, sigara, alkol kullanımı, stres, yorgunluk gibi faktörleri birleştirirseniz sonunda bu kişiler belki çocuk sahibi olamaz duruma geliyor' diye konuştu.

'KADIN KİLO ALIYORSA YUMURTA DÖLLENMESİ SIKINTI'

Kadınlarda da şişmanlıkla birlikte oluşan hormon bozukluklarının önemli sorun oluşturduğuna değinen Gürgan, sözlerine şöyle devam etti: 'Kadın şişmansa, kilo alıyorsa ve kilo veremiyorsa adet düzeni bozuluyor. Yumurta gelişmesi ve yumurtanın döllenebilirliğin de çok önemli bir sıkıntı oluyor. Sonuçta döllenme düşüyor, embriyo kalitesi düşüyor. Rahim içi zarının gömülgenliği düşüyor. Açıkçası kadın ve erkeğin obez ise ve hele bunlar yan yana gelirse, ilave olarak da psikolojik probleme ilave sperm, yumurta, rahim içi zarı bozuklukları sonucunda ya gebelik oluşmuyor ya da gebelik oluşursa düşük riski artıyor.'

Evlenmeden önce mutlaka doktora başvurarak check-up gibi sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Gürgan, tüp bebek gibi yöntemlere başvurmadan sadece hayat tarzı değişiklikleri, bazı ilaç destekleri ve psikolojik dengeleme teknikleriyle çocuk sahibi olunabileceğini dile getirdi.

'YAVAŞ VERİLEN KİLO YUMURTLAMAYI OLUMLU ETKİLİYOR'

Hızlı kilo verilmeyip yavaş yavaş verilen kilonun yumurta kalitesini etkilediğini belirten Timür Gürgan, 'Kilo yavaş yavaş verilirse yumurtlamayı olumlu etkiliyor. Sonuçta bizim istediğimiz yavaş yavaş psikoloji bozmadan, vücudun dengesini bozmadan belli bir zaman süreci içinde, bazen de ilaç ve egzersiz destekleri ile verilmesidir. Böylelikle şişman olduğunuz günlere nazaran zayıfladığınız dönemde daha iyi gebe kalma şansı, az düşük riski ve daha kaliteli bir hayatı yaşayabilirsiniz' ifadelerini kullandı.

'TÜP BEBEĞE İHTİYAÇ OLMADAN GEBE KALABİLİRSİNİZ'

Çocuk sahibi olmak isteyenlerin kaygı ve stresten uzaklaşmaları ile normal yollarla bebeklerini kucaklarına alabileceğini kaydeden Gürgan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bir fazla kilo yani obezite, stres, alkol kullanımı, genetiği değiştirilmiş organizmalı çeşitli besinlerin kullanılması ve çevresel faktörleri de göz önüne aldığınızda bazen tedaviye ihtiyaç duymadan da gebe kalabilirsiniz. Bunun için obeziteden, sigara, alkol kullanımı ve mümkün olduğunca kaygıdan, stresten kaçının. Bazen tüp bebeğe ihtiyaç olmadan da gebe kalabilirsiniz. Veya bu tedavilere ihtiyaç olduğunda başarı şansını bu şekilde artırabiliriz.'