Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et piyasasının düzenlenmesine ilişkin alınan tedbirler konusunda açıklamalarda bulundu. Çelik, "Et ve Süt Kurumu, 1 Haziran'dan itibaren Bosna'dan getireceği 5 bin 700 tonluk kırmızı ete ilave olarak 10 bin ton taze soğutulmuş dana etini getirerek piyasaya arz edecek" dedi.

Bakanlığın hayvan varlığını artırmak ve kırmızı et üretimindeki talebi karşılamak için birtakım ilave tedbirler aldığının da altını çizen Bakan Çelik, "Bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararıyla et ve süt piyasasının regülasyonundan sorumlu Et ve Süt Kurumu (ESK) ile TİGEM'e 400 bin baş besi ve damızlık hayvan ithalatı yetkisi verildi. Bu tedbirle, yurt dışından daha uygun fiyatlarda ihtiyaç duyulan dönemlerde ve sayıda dana ithalatı yapılarak besicilerimizin ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir. Artık üretici ve besicilerimiz çok daha uygun şartlarda ve diledikleri sayıdaki besi danasını ESK'dan kolaylıkla temin edebilecekler. ESK, besilik canlı hayvan ihtiyacını karşılamak için gerekli her türlü tedbiri almış ve biçilen yeni rolüyle piyasanın belirleyici aktörü haline gelmiş durumdadır. Besilik hayvan ithalatı, ESK'nın öncülüğünde şeffaf bir şekilde yürütülecektir. Kazanan üreticilerimiz, besicilerimiz ve ülkemiz olacaktır. Nitekim ESK, bugün itibarıyla canlı hayvan ithalatı yapmak için duyuruya çıktı. Öte yandan TİGEM de, hayvan varlığımızı arttırmak amacıyla üreticilerimizin damızlık hayvan talebini karşılamaya yönelik uygulamalarına devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik konuşmasına şöyle devam etti: "Piyasa fiyatlarının oluşmasında üretici ve besicilerimizin maliyet unsurları dikkate alınarak herhangi bir zarara uğramamalarına özellikle özen gösterilecektir. Diğer bir ifadeyle üreticilerimizi ve besicilerimizi mağdur etmeyecek, hayvan varlığımızı arttırma temelli fiyat politikalarımızdaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Bunların yanı sıra, 2016 yılı başından beri özel sektör, 161 bin besi danası ithal etti.

Aynı şekilde ihtiyacı karşılamak üzere yaklaşık 230 bin baş besi danası daha ithal etme izni verilmiş durumda. Ayrıca ESK, 1 Haziran'dan itibaren Bosna'dan getireceği 5 bin 700 tonluk kırmızı ete ilave olarak 10 bin ton taze soğutulmuş dana etini getirerek piyasaya arz edecek. Bakanlık olarak hayvan varlığımızın arttırılması amacıyla üretici, besici ve sanayicilerimizle diyalog halindeki kararlı politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."