Tüm Türkiye'nin yüreğini yakan haberin gelmesinin üzerinden tam iki yıl geçti. Türkiye tarihinin en çok can kaybı yaşanan madencilik kazası Soma Faicası'nda 301 madencimiz hayatını kaybetmişti. Maden İş Sendikası yetkilisi tarafından 'Soma Kömürleri Yeraltı Kömür İşletmeleri'ne ait maden ocağında trafo patlaması nedeniyle çıktığı sanılan yangının vardiya değişimi sırasında meydana geldiği, yüzlerce işçiden haber alınamadığı…..' ifadesi, Soma'da yaşanacak olan facianın ilk haberiydi. Maden İş Sendikası yetkilisi tarafından yapılan bu açıklama sonrasında, tüm Türkiye Soma'da yaşanan facianın etkisinden çıkamadı.

2 yıl geçmesine rağmen maden ocaklarında halen daha göçükler ve kazalar meydana gelirken, toplamda 787 madencinin yeraltında kaldığı ve 301 madencinin kurtarılamadığı Soma unutulmadı.

SEDYE KİRLENMESİN

Faciadan sonra madende kalan işçilerin kurtarma çalışmaları devam ederken, madenden çıkarılan bir işçinin ambulansa binmeden önce 'Çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin' demesi ise Tüm Türkiye'nin yüreğini burkmuştu. Faciadan sonra gözaltı kararı çıkarılan ve yakalananlardan ise sadece maden işletmesinin Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ile teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik tutuklandı.