Malum, yaz kapıda. Kavurucu sıcakların bizleri beklediği bu günlerde su tasarrufu konusunda bireysel olarak yapılabilecek hareketler, küçük fakat bir hayli etkili olabilecek yöntemler var.

Yaz mevsimi yağmursuz geçtiği için, haliyle etraf toz toprak dolar. Bu sebeple de, aracımız toz içinde kalır ve sürekli yıkamak isteriz kendisini. Arabamızı yıkarken hortumla sürekli akan ve büyük çoğunluğu boşa giden suyu kullanmak yerine, kova kullanmayı tercih etmek mantıklı bir hareket olacaktır. Aynı şekilde hortum kullanarak yıkanan ve bir gelenek haline gelmiş halı yıkama yöntemi de boşa giden suların başlıca sebeplerinden biri gibi gözüküyor. Uzmanlar bu konuda, halıları yıkamak yerine silmenin daha faydalı olacağını savunuyor.

Ev tipi arıtma cihazlarının ise bir bardak arıtılmış su için birkaç litre su harcadığını öğrendik. Buna çözüm olarak, boşa giden sudan faydalanmak için, çıkış sularını biriktirerek temizlikte kullanmak karlı bir iş olacaktır.

Öte yandan bahçe sulayan vatandaşların, güneşin çok etkili olmadığı saatlerde (sabah veya akşam) sulama işlemi yapmasının suyun buharlaşmasını aza indirgeyeceğini ve böylece suyun bitkilere ulaşmasının sağlanacağını belirtmekte fayda var.

Evde hayatı kolaylaştıran bulaşık ve çamaşır makinesi için ise hanımlara özel ve pratik bir önerimiz var. Bulaşık veya çamaşır makinesini çalıştırmak için acele etmemek, makineyi tamamen dolduktan sonra çalıştırmak her açıdan karlı bir yöntem olacaktır. Ayrıca meyve sebzeleri akan suyun altında yıkamak yerine, kaba doldurulan suyla yıkamak da kolay, küçük ve etkili bir tasarruf yöntemi olacaktır.

El-yüz yıkarken, diş fırçalarken, suyu ihtiyacımız doğrultusunda açmak da sudan tasarrufun en mantıklı yollarından biri. Öyle ki bu işlemleri yaparken boşa akan suyla, aynı kişisel bakım defalarca yapılabilir. Bunun dışında evlerde sıkça karşılaşılan bozuk musluklar, gevşemiş sifonlar da büyük oranda su kaybına yol açıyor ve bu hususu göz ardı etmemek çok önemli. Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Bu miktar suyla bir yıl boyunca, her gün 3 defa banyo yapmak mümkün olacaktır. Ayrıca gereksiz yere sifon çekmemeye özen gösterilmesi de önemli bir tasarruftur.

Duş alınacağı zaman, suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyu bir kovaya doldurmak ve daha sonra araba yıkarken veya temizlik yaparken kullanmak da mantıklı bir iş olacaktır. Bu yöntemlere ek olarak sizler de yenilerini geliştirebilirsiniz.

Su hayattır. Hayata sıkı sarılmak için günlük hayatta yapılması gerekenler ise hiç zor değil. Sadece biraz dikkat, biraz özen, Dünyanın 3/4 'ünü, vücudumuzun yüzde 60'nı oluşturan suya muhtaç kalmamamızı sağlayacaktır.