Bir uluslararası danışmanlık şirketi tarafından 2011 yılından bu yana yapılan 'Global Mobil Kullanıcı Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya Türkiye'nin de bulunduğu 30 ülkeden 49 bin kişi katıldı.

Araştırmaya Türkiye'den bin kişi katıldı. Ve sonuç olarak akıllı telefon bağımlılığında zirvede yer aldığımız ortaya çıktı.

GÜNDE 71 KEZ TELEFONA BAKIYORUZ

Türkiye'deki telefon kullanıcıları günde ortalama 71.7 kez cep telefonunu kontrol ediyor, bu da yaklaşık 15 dakikada bir ekrana baktığımız anlamına geliyor.

Türkiye bu oranla, Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkeleri neredeyse ikiye katladı. Akıllı telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilecek kesim, Türkiye'de mobil kullanıcıların yüzde 22'sini oluşturuyor.

Araştırmada ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesi kriteri olarak gün içinde cep telefonunu 50 defadan fazla kontrol etme olarak belirlendi. Bu rakama göre araştırma kapsamında günde en az 50 defa telefonunu kontrol eden 3 ülke bulunuyor. 71.7 ile Türkiye'nin lider olduğu telefon bağımlılığı sıralamasında, Brezilya 68.9 ile ikinci ve Meksika 63.9 ile üçüncü sırada.

Yaklaşık 5 cihaza erişimi olan bu kullanıcılar, uygulamalar için ayda ortalama 7.5 TL'yi gözden çıkarıyor. Her 10 kişiden 9'u, uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde cep telefonunu mutlaka kontrol ediyor ve yarısının yaptığı ilk şey sosyal medya hesaplarını ve mesajlarını (anında mesaj ve SMS) kontrol etmek oluyor. Bu kesimin yüzde 77'si toplu taşıma araçlarında, yüzde 52'si de TV izlerken düzenli olarak telefonlarını kullanıyor.

Rapora göre telefonun günlük kullanımı, yaşam alanlarında çatışma yaratabiliyor. Örneğin, kullanıcıların yaklaşık yüzde 20'si, karşıdan karşıya geçerken ve araç kullanırken akıllı telefonunu kullandığını belirtiyor; bunu sürekli ya da çok sık yaptığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 7. Bir diğer sosyal risk faktörü ise, aile ile birlikte geçirilen zamanlarda, 18-25 arası yaş grubunun, 45-50 arası yaş grubuna oranla iki kat daha fazla telefon kullanması.