Cengiz Enerji Yatırım Müdürü Yılmaz Şara, modernizasyon çalışmaları gerçekleştirilen Eti Bakır Tesisleri'nin yüzde 80'inin yenilendiğini ifade etti. Şara, yenilenen tesisin bir kısmının ağustos ayında, tamamının da yıl sonunda tam kapasiteyle üretime geçeceğini söyledi.

500 MİLYON TL YATIRIM


Tesis hakkında bilgi veren Cengiz Enerji Yatırım Müdürü Yılmaz Şara, "Eti Bakır Tesisleri, devlet tarafından 1970 yılında kurulmuş, 2004 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ile Cengiz Holding bünyesine geçmiş olan, Türkiye'nin madenden bakır üreten Türkiye'nin tek izabe tesisidir. İlk kurulduğunda 40 bin ton bakır üretmesi için dizayn edilmiş. Fakat biz, kapasiteyi yükseltmek için bazı yatırımlar yaptık. Bu yatırımların değeri yaklaşık 500 milyon TL'yi bulunuyor. Bu yatırımların bir bölümünü ağustos ayında, tamamını da inşallah yıl sonunda devreye sokacağız. Türkiye'nin üretimi yıllık 500 bin ton iken, biz bunun yaklaşık 40 bin tonunu üretiyoruz. Tesisteki yenileme çalışmalarımız tamamlandığında üretim 100 bin tona çıkacak. Bu da milli ekonomiye büyük bir katkı sağlayacak" dedi.

BİRÇOK BÖLÜM ZAMANLA ESKİDİ


Tesisin birçok bölümünün geçen zaman içerisinde eskidiğini belirten Şara, "Eskimiş bölümlerin rehabilitasyonu çerçevesinde, asit üretim tesislerini komple yeniliyoruz. Böylelikle 225 bin ton olan üretimi 600 bin ton kapasiteye çıkartıyoruz. 10 bin ton/s kapasiteli oksijen tesisi yaptık. Gübre tesisi yaptık, yaklaşık 270 bin ton amonyum sülfat üretebilecek. Burada kullanılmak üzere amonyak tankı yapıyoruz. Bunun haricinde elektroliz tesisimizde yapılan çalışmayla, yıllık 72 bin ton olan kapasite yaklaşık 90 bin tona çıkacak. Tesislerimizin yaklaşık olarak yüzde 80'inini yeniliyoruz. Yenileme çalışmaları üretimi artırırken, çevreye de daha duyarlı bir tesis haline gelecek" diye konuştu.

BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM
Sürekli yatırım yapan bir firma olduklarını belirten Şara, "Yeni alanlara girerek ekonomiye katkı sağlayacak her türlü adımı atıyoruz. Bizim şu anda bir alternatifimiz yok. İnşallah başkaları da olur. Çünkü bunun ülkeye yararı oluyor. Böylelikle yurtdışına gidecek sermaye yurtiçinde kalır. Sonuçta biz üretmesek de bakır yurtdışından geliyor. Biz şu anda kendimizle yarışıyoruz. Her şeyi ucuza ve kaliteli üretmek zorundasınız. Biz bu anlamda fabrikayı modernize ettik, kapasiteyi artırdık. Tesiste şu anda bin 100 kişi imalatta, 400 kişi de kendi personelimiz olmak üzere toplam bin 500 kişi çalışıyor. Yenileme çalışmaları ile istihdam 100 kişi kadar daha artacak. Cengiz Holding olarak hep büyüyen, modern, çevreye duyarlı, ekonomiye katma değer getiren yatırımların peşinde koşuyoruz" şeklinde konuştu.

KİRLİLİĞİN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ
Fabrika bacalarında bilgisayarlı ölçüm sistemleri bulunduğunu dile getiren Şara, "Kirletici bir unsur olduğunu düşünmüyoruz. Bunu da ölçümlerle kanıtlıyoruz. Ama tabi ki Tekkeköy bölgesi, bütün sanayinin olduğu bölge. Burada sanayiden kaynaklanan kirlilikler olabilir. Fakat bunun sebebi biz değiliz. Bu tesis, burada 1970'ten beri var. Hep aynı şekilde çalışıyor. Biz de çok sayıda modernizasyonla iyileştirmeler yaptık. Ağustos ayından itibaren de kirliliğin emilimi konusunda daha da iyi hale gelecek. Biz yeni yatırımlarda şuna dikkat ediyoruz. Devletin belirlediği bir üst limit var. Avrupa'da bu limit daha düşük. Biz yeni yatırımlarda Avrupa limitlerinin de altına iniyoruz. Çünkü ileriki dönemlerde Avrupa Birliği standartları buraya da gelecek. Biz önceden bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU