Uzun bir aradan sonra fındık fiyatı Samsun'da çift haneleri gördü. Fındık fiyatları henüz üreticinin beklediği 13-14 TL bandına gelemese de hasat dönemine az bir süre kala umutları bir nebze olsa yeşertti.

KAOS DÖNEMİ BİTİYOR MU?

Fındık üreticisi bu sezon önce 13 TL'den 7 TL'ye kadar düşen fındık fiyatlarının şokunu üstünden atamadan, önce don, ardından fırtına son olarak da küllenme ile baş etmeye çalışıyordu.

Rekolte beklentisinin zaten düşük olduğu sezon öncesi tüm bu sıkıntıları ardı ardına yaşayan fındık üreticisi yeniden 10 TL bandından işlem gören fiyatlarla mutlu oldu.

Ordu ve Giresun'da yüzde 50 randımanlı fındığın 10,75 TL civarında işlem gördüğü bu dönemde artışın önümüzdeki dönemde biraz daha sürmesi bekliyor.

Sezonun bu seviyelerde kapanması yeni sezonda da fındığın en az 10 TL civarından işlem görmesi anlamına geldiğinin farkında olan üreticinin fındığını bir süre daha satmaması bekleniyor.

İSTANBUL 'NORMAL' DEMİŞTİ

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, 'Fiyatlar dengeli bir şekilde gidiyor. Ben fiyatları düşük ya da yüksek olarak nitelendirmiyorum. Piyasa normal seyrinde devam ediyor' ifadelerini kullanmıştı.

FINDIK FİYATLARI GİRESUN'DA BELİRLENECEK

Giresun'daki fındık borsası ve lisanlı depo projesi ile birlikte, fındık fiyatının merkezinde, yani Karadeniz'de dünyadaki fındık fiyatlarının belirlenmesinin yolu açılacak. Lisanlı fındık depolama merkezi ile birlikte üretici fındığını merkezde depolama şansı bulurken, depolanan fındıkların da tüm dünyadaki alıcılarla direkt olarak buluşması hedefleniyor. Ortaya çıkan bu proje sayesinde dünya fındık üretiminin %75'ini yapan Türkiye'nin fındık fiyatını belirlemesinin yolu açılacak.

Ayrıca, Giresun'da hayata geçirilecek olan depolama merkezinin, Samsun ve çevre illerde de ilerleyen senelerde hayata geçirilmesi hedefleniyor.