Savunma bakanları arasındaki üçlü görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlarla yapılan ikili ve üçlü görüşmelerde ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirildiğini söyledi.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında derin tarihi köklere dayanan yakın ilişkilerin stratejik nitelikte olduğunu belirten Yılmaz, 'Azerbaycan ve Gürcistan ile siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerimizi daha da ileri taşımak için sağlam bir zemin mevcuttur. Bölgesel konularda sağladığımız yakın işbirliği ise tüm ülkelere örnek olacak niteliktedir. İçinde bulunduğumuz coğrafya başta petrol ve doğal gaz ile hayati enerji kaynaklarının işletilmesi ve enerji boru hatlarının geçiş güzergahında bulunması nedeniyle tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir' dedi.

'TÜRKİYE AZERBAYCAN HALKININ YANINDADIR'

İsmet Yılmaz, 'Saldırganlık ve işgal politikası hiçbir yerde kazanmaz. Ermenistan halkının da refaha, sulha ve barışa ihtiyacı var ve bunun yolu da barıştan geçiyor. Barışın da nasıl olduğu belli. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içerisinde ve egemenliği çerçevesinde barışçıl yollarla ihtilafın çözülmesidir. Bunun dışında başka bir çözümü Türkiye desteklemez ve Türkiye, Azerbaycan halkının yanındadır' ifadelerini kullandı.

'AZERBAYCAN, TÜRKİYE VE GÜRCİSTAN ORTAK ÜÇLÜ ASKERİ EĞİTİMLER DÜZENLEYECEK'

Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan'ın büyük ekonomik projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ise, 'Her bir ülkede barışın sağlanması için silahlı kuvvetlerin işbirliği yapması önemli. Bu anlamda üç devletin işbirliği üst seviyede. Bu konuda büyük işbirlikleri yapılıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasında askeri tatbikatlar yapılması çok önemli ve bu tatbikatlar üst düzeyde düzenleniyor. Bu işbirliğine Gürcistan tarafını da davet ettik' dedi.

Son zamanlara Ermenilerin Azerbaycan mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerini hedef almasıyla ilgili soruları yanıtlayan Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, 'Tarih boyu Ermenistan, Azerbaycan halkına düşman olarak bakıyor. Ermenistan tarafından işgal edilen topraklarımız var. Uluslararası teşkilatların kararları var ama Ermenistan bu kararlara uymuyor. Şu ana kadar bu türlü saldırıların karşısını Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri aldı ve bundan sonra da alacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu problemin barışçıl yolla çözülmesini istediğini defalarca söyledi. Ancak son yıllar gösteriyor ki barışçıl yollarla çözülmesinde büyük problemler var. Bunun için biz güçlü olmalıyız' diye konuştu.