Son dönemde yükselişe geçen fındık fiyatları artmaya devam ediyor. Piyasadaki belirsizliğin yavaş yavaş ortadan kalkması, fındık sezonunda rekoltenin düşük olması ve odalar tarafından yapılan 'Piyasada fındık yok' açıklamaları, fındık fiyatlarını yavaş yavaş yukarı çekmeye devam ediyor.

Üretici küllenme hastalığı dışında fındık kurdu tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da, geçen sezondan emanette bulunan fındıkların fiyatlarının yükselmesi, elde tutulan fındığın biraz daha bekletilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Birçok ticaret borsasında fındık 10 TL gibi rakamdan alıcı bulurken, %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatlarında da yükseliş devam ediyor.

İLLERE GÖRE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Karadenizli üreticinin geçim kaynağı olan fındık, illere göre farklı fiyatlardan alıcı bulmaya devam ediyor. Giresun ve Ordu'nun fındık fiyatları diğer şehirlere göre bir tık yüksek olmakla birlikte, özellikle Trabzon ve Zonguldak fındık fiyatlarından 2.5 TL daha yüksek bir rakamla alıcı buluyor.

İLLERE GÖRE FINDIK FİYATLARI:

ÇARŞAMBA'DA FINDIK 10 TL'Yİ GÖRDÜ

Samsun Çarşamba'da kalitesine göre fındık fiyatları 10 TL'yi gördü. En düşük 10 TL'den alıcı bulan fındık, %50 randımanlı fındıklar hariç olmak üzere en yüksek 10.50 TL'den alıcı buluyor.

%50 randımanlı kabuklu fındık fiyatları için Çarşamba Ticaret Borsası'nın 13.05.2016 tarihli fiyatlandırması şu şekilde;

GİRESUN'DA %50 RANDIMANLI FINDIK FİYATLARI

Giresun'da ise Giresun Ticaret Odası tarafından verilen bilgide, %50 randımanlı Giresun fındığının fiyatlandırması 13.05.2016'da şu şekilde oldu;

GİRESUN'DA FINDIK EN YÜKSEK 10.47 TL OLDU

Giresun'da tombul fındık 13.05.2016 tarihi itibariyle 10.47 TL'den alıcı bulurken, fiyatların 3 gün içinde 15-20 kuruşluk artış göstererek 10.60 seyirlerine geldiği ifade ediliyor. Giresun Ticaret Borsası fındık fiyatları bölümünde verilen bilgilere göre tombul fındığın günler içindeki fiyatlandırması şu şekilde oldu;

FINDIK FİYATLARINDA ÇİN BEKLENTİSİ

Yıllık 5 milyar dolarlık meyve ve sebze ithalatı yapan Çin'in, meyve ve sebze ithalatçılarının dün Akdeniz'de yaptığı açıklama fındık üreticilerini umutlandırmıştı. Çin'in Türkiye'den fındık ithalatı yapacağı ve bol miktarda fındık alacağı ifade edilmişti. Gerekli anlaşmaların sağlanması halinde Çin pazarına yoğun bir şekilde fındık ihracatı gerçekleştirilmesi beklenirken, Çin pazarına girecek olan fındığın iç piyasadaki fındık fiyatlarını da arttırması bekleniyor.

FINDIK FİYATLARI ARTACAK MI?

Son dönemde artış eğiliminde olan fındık fiyatları, ilerleyen dönemde de artmaya devam edecek gibi görünüyor. Özellikle üreticinin fiyatlardan memnun olmaması ve TMO'nun da devreye girebilirim mesajı vermesi, fındık fiyatlarında yaşanan artışın temel sebebi olarak görülüyor. TMO tarafından yapılan 14 TL'ye fındık alımı yaparız açıklaması piyasayı hareketlendirse de, fındık fiyatları halen daha istenilen düzeye gelmedi denilebilir.

Fakat ilerleyen dönemde fındık fiyatlarındaki artış durursa, TMO'nun devreye girebilecek olması, fiyatların en az 14 TL civarına gelebileceğini düşündürüyor. Yeni sezondaki fındık rekoltesinin de düşük olması, yeni sezon fındığının yüksek fiyatlara alıcı bulabileceği ve fiyatlarda yükselme yaşanabileceğini düşündürüyor. Yine de, özellikle emanetteki fındıkların yeni sezonda piyasaya çıkmasıyla birlikte, rekolte düşüklüğünden kaynaklanacak olan fındıkta fiyat artışının, emanet fındıkların piyasaya çıkmasıyla duracağı düşünülüyor.

Bu nedenle, fındık fiyatlarında emanetteki fındıkları ve rekoltenin büyük bir önemi bulunuyor.