'Ekmek aslanın ağzında', 'Ekmek parası', 'Ekmek kavgası' gibi pek çok atasözü ve deyime konu olmuş, insanların beslenme ihtiyacını büyük oranda karşılayan ve kimi coğrafyalarda kutsal sayılan ekmek günümüzde çokça israf ediliyor. Peki, ekmek israfını önlemek için neler yapılabilir? Ekmeği israf etmemek için pek tatlı, pek karlı birçok şey yapılabilir.

Ekmeği az aldığınızda yetmiyor, çok aldığınızda küfleniyor mu? Çözüm çok basit. Birkaç gün içinde tüketemeyeceğiniz ekmeği, buzdolabında saklamak küflenmeyi engelleyecektir. Dondurucuda saklanan ekmeğin saklanma süresi ise çok daha uzundur. Ayrıca dondurucudan çıkarılan ekmek, dondurulmadan saklanan ekmeğe göre daha yumuşak bir hale gelebilir.

Bunun dışında kalan ekmekleri, lezzetli bir şeyler yaparak da değerlendirebilirsiniz. Mesela, bayat ekmekleri dilimleyip, yumurta, sıvı yağ, biraz tuz, peynir ve sucuğu karıştırarak ekmeğin üzerine sürüp fırında pişirerek, lezzetli, pizzaya benzer mükemmel bir kahvaltılık hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ekmek tatlısı, bayat ekmek böreği, ekmekten yaş pasta gibi pek çok tarif sayesinde de ekmeklerinizi israf etmekten kurtulabilirsiniz.

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

Malzemeler

1 bayat ekmek

1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

150 gr. beyaz peynir

2 su bardağı süt

3 yumurta

1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

İlk olarak bayat ekmeğin yarısı küp doğranarak fırın kabının altına yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı ve beyaz peynir serpilir. Kalan diğer ekmekler de küp doğranarak üzerine serpilir. Diğer taraftan sosu hazırlanır. Bunun için; karıştırma kabına erimiş tereyağı, süt ve yumurta alınarak çırpılır. Hazırlanan sos ekmeklerin üzerine yayılır. Kalan kaşar peyniri de ekmeklerin üzerine serpilerek streç filmle kapatılır ve birkaç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra 180 derecede pişirilir. Fırından çıkarılan böreğimiz sıcak sıcak servis edilir.

EKMEKTEN YAŞ PASTA

Malzemeler

1 litre süt

1 adet süt kreması

1 adet çikolata (40 gr)

2 kaşık un

2 kaşık nişasta

6 kaşık süt

12 adet hamburger ekmeği

Üzeri İçin:

Süt kreması

1 adet bitter çikolata (80 gr)

3 kaşık şeker

Hazırlanışı

Kek kalıbımızı yağlayalım. Ekmekleri ikiye bölelim.1 bardak süte 2 kaşık şeker koyup ekmekleri ıslatıp kalıbın altına ve yanına doğru dizelim.4 bardak süte un, nişasta, şeker, krema ve çikolata ile kremamızı yapalım. Dizilen ekmeklerin ilk katına kremamızdan dökelim. İkinci kat ekmeklerimize yine aynı işlemi yapalım. Yine kremamızı dökelim. Dolapta 1 gece bekletelim. Pastamızı kalıptan çıkaralım. Hazırladığımız çikolata sosunu üzerine dökelim. Çok lezzetli bir yaş pasta olacaktır.Dilimleyerek servis yapalım.

EKMEK POĞAÇASI

Malzemeler:

10 adet bayat ekmek dilimi

200 gr kıyma

1 baş soğan

1 kaşık domates salçası

1 adet yeşilbiber

Tuz, karabiber, kimyon

2-3 kaşık sıvı yağ

Sosuna:

2 yumurta (çırpılmış)

1 kase süt

Galeta unu

Çörek otu

Hazırlanışı

Ekmeklerin kenarlarını çıkartın.(kurutup çorbalara koyun) Orta kısmını merdane ile açıp inceltin. Tavada soğan ve kıymayı kavurun. Tüm malzemeleri içine katıp iç harcını hazırlayın. Hazırlanan harçtan 1 kaşık ekmeğin üstüne katarak rulo şeklinde sarın. Önce süte batırın, sonra yumurtaya en son da galeta ununa bulayın. Üstüne çörek otu serpip 180 derecede kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Ayrıca, bayatlayan ekmeklerinizi, ıslatıp yumuşatarak sokak hayvanlarının ulaşabileceği yerlere koyarak bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.