ABD'de yayımlanan New York Times Gazetesi, tarihi ve skandal haritayı Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. Yılında sayfalarında yayımladı. Bilindiği gibi 1. Dünya Savaşı sırasında İngiltere ile Fransa arasında gizli şekilde imzalanan ve Osmanlı'nın topraklarını paylaştıran Sykes-Picot Anlaşması'nın alternatifi olan ve dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından çizilen harita, Osmanlı topraklarını 6 parçaya bölüyor.

Gazete, haritaya yer vererek, 'Sınırlar bu şekilde çizilseydi Ortadoğu kurtarılabilir miydi?' sorusunu okuyucularına sormaktan da çekinmedi. Haritaya göre Osmanlı topraklarının İstanbul ve çevresini içine alan Constantinopolitan State, İzmir'in bulunduğu Smyrna, Kürdistan,Erzurum ve çevresini de kapsayan Ermenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak altı parçaya ayrılıyor.İki sömürgeci gücün imzaladığı ve Ortadoğu halklarının isteklerini ve gerçeklerini hiçe sayan Sykes-Picot anlaşması bugün de devam eden birçok sorunun temeli olarak biliniyor.

New York Times tarafından ortaya çıkartılan bu haritada, bundan 100 yıl önce sınırların çizilmeye çalışılması ile, günümüzde yaşananların hiçbir farkı olmadığını gözler önüne seriyor.