Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), ve İktisat ve Siyaset Topluluğu tarafından Anayasa Mahkemesi'nde Bireysel Başvuru konulu panel düzenledi.

OMÜ Kongre ve Konferans Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, Anayasa Mahkemesi Ropörtor Hakimi Mustafa Eyyub Demirbaş, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kadir Özkaya yer alırken, OMÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Ebül Muhsin Doğan, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.

YARGI İŞLEYİŞİ AİHM'E ŞİKAYET EDİLİYOR
Anayasa mahkemesine yapılan bireysel başvurunun 2012 yılında hukuk dünyasına girdiğini ifade eden Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu ''Çok dosya ve çok başvuru mevcut. Bireysel başvurunun temel amacı iç hukuktaki temel insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması ve buna bağlı olan ülkemiz aleykine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların sayısının azaltılması. AİHM'de 2016 yılı itibariyle ülkemiz aleyhine açılan yaklaşık 8 bin 500 derdest dava bulunuyor. Bu davaların da büyük bir kısmı yargının işleyişiyle ilgili. Avrupa'da etkin biçimde bireysel başvuru sistemi ülkelere baktığımızda AİHM'e çok az sayıda dava gidiyor'' diye konuştu.

AİHM'E YÜZDE 50 DAHA AZ DOSYA GİDİYOR
Anayasa Mahkemesi'nde yapılan başvurularının yüzde 80'inin adil yargılanmayla ilgili olduğunu kaydeden Anayasa Mahkemesi Ropörtor Hakimi Mustafa Eyyub Demirbaş ''Türkiye'nin büyük problemlerinden birisi adli yargılanma hakkı ve makul süre. Mahkememizin verdiği ihlal kararlarının büyük çoğunluğunu da makul süre şikayetleri oluşturuyor. Bu problem aslında mahkememizin çözebileceği bir problem de değil. Kanuni bir değişiklikle, insanlarımızın adliyeler önünde sorunlarını çözmek yerine daha çok uzlaşı kültürüne yönelmeleriyle çözülebilecek bir şey. Bireysel Başvuru Sistemi 2012 yılında faaliyete geçmeden önce AİHM'e Türkiye aleyhine giden dosya sayısı yıllık 10 bindi. Bu sistemin ardından sayı yıllık 3 bin 500'e düştü'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU