Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Abdibey Cami'ni ziyaret etti. Buradaki çevre düzenleme çalışmalarını inceleyen Başkan Külcü, belediye olarak ibadethanelere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çorum'un 7 ayrı noktasında Osmanlıdaki sem camileri gibi geleneksel Türk mimarisinin izlerini taşıyan mahalle mescitleri yapacaklarını açıklayan Başkan Külcü, mescitleri projelerinin hazırlanarak, maliyetlerinin çıkarıldığını dile getirdi.

Bu mescitleri Çorum Belediyesi olarak kendilerinin yapabileceklerini ancak vatandaşlarla birlikte yapmayı arzu ettiklerini anlatan Başkan Külcü, 'Mahalle mescitlerimizi Çorum Belediyesi olarak kendi bütçe imkanlarımızla yapabiliriz ama istiyoruz ki bunu bütün Çorumlularla paylaşalım. 'Başkanım niye haberimiz olmadı deseydiniz bir tanesini de biz yaptırırdık' diyebilecek vatandaşlarımız olabilir. Onları bu hayırdan, sevaptan mahrum bırakmayalım istiyoruz. Mahalle mescitlerinin yapımı hususunda niyeti olanlara çağrı yapıyorum. Allah rızası için mescit yaptırmak istiyorum, yapımına katkı sağlamak istiyorum diyen birisi varsa onlara bir ayda zaman veriyoruz. Mescit yaptırmak isteyen olursa onunla bir araya gelerek sözleşme yapacağız. Ne zaman başlayıp biteceği belli olacak. Olursa hayır sahipleriyle bu mescitlerimizi yapacağız olmazsa belediye bütçesi ile kendimiz yapacağız' dedi.

ECDADIN İSİMLERİ MAHALLE MESCİTLERİNE VERİLECEK

Çorum Belediyesi, mahalle mescitlerine vereceği isimlerle de ecdadın adını yaşatacak. Camilerin isimleri konusunda özel bir durum olduğunu açıklayan Başkan Külcü, ' Osmanlı mescidi yapıyoruz. Osmanlıdan ilham aldık. Buraların isimleri de Osmanlıya ait isimler olsun dedik. Mescitlerimize Süleyman Şah, Hayme Ana, Ertuğrul Gazi, Şeyh Edebali, Osmangazi, Orhan Gazi ve Murat Hüdevandigar'in isimleri verilecek. Dünyaya örnek bir medeniyet kurdular. Örnek bir medeniyet inşa ettiler. Ecdadımıza vefa olarak bu isimleri o mescitlerimize vermeyi uygun gördük' diye konuştu.
Çorum Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan mahalle Kur'an Kursları projesi hakkında da açıklama da bulunan Başkan Külcü, 'Birinci dönemimizde 3 kuran kursu yaptık. Seçim döneminde 14 mahalleye 14 kuran kursu yapacağız dedik. Bunların 7 tanesinin yapımı şuanda devam ediyor. 7 tanesini ise 2017 yılında yaparak müftülüğümüze teslim edeceğiz' ifadelerini kullandı.

İHL külliyesi yanına ve Gülabibey mahallesine yapılacak kız ve erkek yatılı hafızlık kuran kursları hakkında da bilgi veren Külcü, 'İki kuran kursumuzun ihalesi bugün yapıldı. Bu ikisinin diğerlerinden farkı var. Birisi İmam Hatip Lisesi külliyesinin hemen yanında yapılacak 150 yataklı hafızlık erkek kuran kursu. Diğeri ise 150 yataklı hafızlık kız kuran kursu. Bunlar çok önemli hizmetler. Madem biz medeniyetin mirasçısı olduğunu söylüyoruz. O medeniyetin bize bıraktığı emanete yakışır fiziki mekanlar yapmak ve onun temsilcisi gençleri yetiştirmekte bizim boynumuzun borcu. İhalesini yaptık. Kısa sürede bitirerek hizmete sınacağız' diye konuştu.

Makamların gelip geçici olduğunu dile getiren Başkan Külcü, 'Bir şehri özgün kılmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Bunlardan birisi yollarının geniş olmasıdır. Diğeri şehrin parklarla donatılmış olmasıdır. Bir diğeri kentin meydanlara ve kimlikli özgün kimlikli binalara sahip olmaktır. Bu camiler eserler bu şehri tarif eden bu toprakların üzerinde kurulu medeniyeti tarif eden bizi tarif eden İslam'ı tarif eden mühürlerdir. Camilere bunun için önem veriyoruz. Belediyenin her işini hassasiyetle takip ediyoruz. Bu bulunduğumuz makamlar emanettir. Hem milletin emaneti hem de sorumluluk makamıysa Allah'ın emanetidir. Her işimizi bunun bilincinde takip ediyoruz. İbadethanelere yönelik işleri farklı hassasiyetle takip ediyoruz. Bunlar öldükten sonrada amel defterinin açık kalmasına neden olacak. Milletimizin dua bekliyoruz' ifadelerini kullandı.