Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yahya Çelik, vatandaşların görmezden geldiği takdirde 8 yıl hasta olduklarını bilmeden dolaşabildiğine dikkat çekerek, MS'in öldürücü veya bulaşıcı bir hastalık olmadığının da altını çizdi.

Hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmı felç, dengesizlik ve görme bozukluğu gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkan MS hastalığının tedavisinin olduğuna ve mutlaka uzmana danışılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Çelik, Türkiye'de 100 binde 40 ile 80 arasında görünme sıklığına rastlanıldığını söyledi.

"20-40'LI YAŞLAR ARASI DİKKAT"

MS'in santral sinir sisteminin beyin, omurilik, beyincik ve beyin sapını etkileyen ve özellikle 20-40 yaş arası gençlerde görüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Çelik, "Bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Tek gözde ağrılı bulanık görmeyle başlıyor, çift görme, ellerde ayaklarda uyuşma, karıncalanma, elektriklenme ve yanma, sakarlık, beceriksizlik, güçsüzlük, dengesizlikle ortaya çıkıyor. Fakat hastalık ilerleyebiliyor, ilerlediği zaman idrar kaçırma, tutamama, unutkanlık, yürüme bozukluğu, düşmelerle karşımıza çıkan bir tablo" dedi.

"GOOGLE'A DEĞİL, UZMANINA SORUN"

MS'in görülmesinde çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığını belirten Prof. Dr. Çelik, "Bu hastalığın tek nedeni bu çevresel faktörler mi? Hayır. Bu çevresel faktörlerin hiçbirisinin olmayıp MS olan kişiler de var. Genetik bir faktör de var. Özellikle MS hastalarının yüzde 10-15'inde ailede MS hastalığı da görüyoruz. Tek neden genetik de değil. Fakat maalesef insanlar bu konularda hemen google'a yazıyor ve sonuç tekerlekli sandalye çıktığı zaman morallerini bozuyor. Bunlar hoş şeyler değil. Bu gibi durumlarda muhakkak uzmanına başvurmak, onun takibiyle gitmek lazım" ifadelerini kullandı.